uitgelicht

Waarom verliest Gemeente Oisterwijk zoveel rechtszaken


Oorzaak onbekend, er komt geen onderzoek, maar gemeente wil er wel van leren.

Afgelopen maanden kwamen enkele door de Gemeente Oisterwijk verloren rechtszaken in het nieuws. Plots viel op dat er in korte tijd erg veel van die uitspraken in het voordeel uitvielen van inwoners en bedrijven; en gemeente in het ongelijk werd gesteld. Uit nader onderzoek blijkt dat er eerder dit jaar ook enkele zaken zijn geweest waar de gemeente wel gelijk kreeg van de rechter, maar het overgrote deel viel voor de gemeentelijke juristen nadelig uit.

Het ging over: Een laadpaal (klik), een gemiste zitting door gebrekkige interne communicatie (klik), een illegaal aangebrachte trap waarbij gemeente moet handhaven (klik), een vooralsnog onterecht afgegeven kapvergunning voor een beschermde boom (klik), de langslepende bouwvergunning voor sociale woningbouw op de KVL (klik) de rekening van 6,2 miljoen die de gemeente misloop (klik), en tot slot volgens de huidige stand van zaken een dwangsom en een onterechte bouwvergunning (klik).

Totaal

Burgemeester Hans Janssen, verantwoordelijk voor juridische zaken.  (Foto: Masja Vlaminckx).

Er is meer. Met een welkome juridische hulp zetten we de rechtszaken die in 2023 openbaar zijn gepubliceerd* op een rij:

Er zijn 8 rechtszaken niet inhoudelijk behandeld, omdat de verzoeker te vroeg is geweest in het nog lopende gemeentelijk proces. Of en hoe de kwesties aflopen is dan ook nog niet bekend.

5 uitspraken betroffen belastingaanslagen in het kader van de OZB. In 2 uitspraken daarvan werd de verzoekende burger niet-ontvankelijk verklaard wegens het niet/te laat betalen van het griffierecht; daarover werd dan ook geen inhoudelijke uitspraak gedaan. In 3 uitspraken werd de verzoeker in het gelijk gesteld en werd de opgelegde OZB-aanslag vernietigd.

In 11 zaken (waarvan 2 bij de Raad van State) over kwesties die te maken hebben met de Omgevingswet werd de beslissing van de gemeente vernietigd of geschorst (voorlopige voorziening) en kreeg de gemeente inhoudelijk ongelijk.

In 3 zaken stelde de Raad van State de gemeente in het gelijk.

Leerproces

Een woordvoerder van burgemeester Hans Janssen, verantwoordelijk voor de gemeentelijke juridische zaken, geeft desgevraagd geen oorzaak aan van deze verliezen. Ook komt er geen nader onderzoek naar de oorzaak hiervan. Wel wil het college dat er geleerd wordt van de uitspraken van de rechters. Het college stelt: ‘Er worden zaken verloren en er worden zaken gewonnen. Maar los van verlies of winst, een rechter of een bezwarencommissie oordeelt onafhankelijk. Hierbij kan het individuele belang zwaarder wegen dan het algemeen belang. Wij beoordelen elke zaak (gewonnen of verloren) om van te leren. Voor als situaties zich opnieuw voordoen.’

De vraag waarom de gemeente zoveel verliest, blijft vooralsnog onbekend.

* Rechtszaken die gaan over persoonlijke situaties worden niet openbaar bekend gemaakt; onbekend is hoeveel en de afloop daarvan