uitgelicht

Rechter voorkomt kap beschermde boom en weer verliest gemeente rechtszaak


We zijn de tel kwijt van de vele rechtszaken die gemeente Oisterwijk laatste weken voor haar kiezen kreeg en heeft verloren. Weer krijgt Gemeente Oisterwijk een draai om de spreekwoordelijke oren.

De gemeente heeft eerder zelf een boom op de lijst gezet van ‘Waardevolle bomen’, en deze stond ook in het ‘Beeldkwaliteitsplan’ van een bouwproject als ‘te handhaven’, maar toch gaf gemeente een kapvergunning af. Dat was nodig voor het maken van een inrit; elders zou die volgens het bestemmingsplan niet mogen.

De beschermde boom bij een nieuwbouwproject in Moergestel (Bron: B-team).

Onder andere het B-team (vrijwilligers die strijden voor biodiversiteit) hebben bezwaar tegen de kap van de Tulpenboom aan de Oirschotseweg 15B. Wiekentkunst Moergestel en enkele anderen hebben tegen de kap ook bezwaar gemaakt. Vanwege het risico dat de boom toch gekapt zou gaan worden, heeft het B-team eerder een uitspraak gevraagd aan de rechter, om de kapvergunning te schorsen. Dat is gelukt; de boom mag voorlopig niet gekapt worden in afwachting van verdere juridische stappen.

Ruud van der Star, namens het B-team: ‘Het is werkelijk te gek dat een boom van de ‘waardevolle bomenlijst’ en waarvoor in 2021 een kapvergunning is geweigerd door het College, nu een kapvergunning krijgt. In 2021 heeft wethouder Logister nog in de raad beloofd dat de boom niet gekapt zou worden. Ook staat de boom in het beeldkwaliteitsplan opgenomen als te handhaven boom.’ De boom staat op een perceel waar recent bouwwerkzaamheden zijn gestart voor woningen.

De rechter heeft deze week opnieuw de gemeente teruggeroepen; de bezwaarmakers kregen gelijk; de boom moet blijven. De rechter meent de oorzaak van het probleem – een door gemeente gemotiveerde meetfout – ongeloofwaardig,  het grote algemene belang is niet voldoende onderbouwd en de boom heeft volgens de rechter wel toekomst.

Mogelijk dat na een aanpassing in het bestemmingsplan alsnog een inrit op een andere plek kan worden gerealiseerd.

Niet alleen de eigen kosten van ambtenaren en juristen, maar ook die van de bezwaarmakers komen voor rekening van de gemeente.