Duurzaam

Oisterwijk Nieuws streeft duurzaamheid na; we doen dat zowel milieubewust als maatschappelijk betrokken.

Veel inzet voor goede doelen, maatschappelijk betrokken, isolatie met een groen dak, zonnepanelen en geen gebruik van papier… …om een paar voorbeelden te noemen.

Groene Pluim Believer

Oisterwijk Nieuws heeft volgens de organisatie van De Groene Pluim, ‘een mooie score behaald op de concrete bedrijfsinspanningen’ (2024). Dat komt onder andere door het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van een groen dak en gebruik van zonnepanelen. Ook werken we zonder papier, waarmee op zowel energie, water en gebruik van grondstoffen wordt bespaard. Met dit alles kunnen we volledig energieneutraal werken. Wij geloven in groen-doen wat kan, we zijn een Groene Pluim Believer.

Ontwikkelen

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft aan Oisterwijk Nieuws een vernieuwingstraject toegekend (2023). Het SVDJ stimuleert de kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek. Deze organisatie doet dat in opdracht van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Men ziet het belang in om ook lokaal nieuws en de kleinere media te ondersteunen; zo ook deze onafhankelijke Hyper Local (Hyperactief, hyperlokaal). Het SVDJ doet dat met training, coaching, onderzoek en kennisoverdracht alsmede uitwisseling tussen diverse media organisaties. De deelnemers aan het traject hebben veel tijd geïnvesteerd met wekelijkse bijeenkomsten, het uitvoeren en ondersteunen bij onderzoeken en tests, en het volgen van diverse workshops en een studiereis. Oisterwijk Nieuws heeft hiervoor van het SVDJ een certificaat ontvangen.

Buurtzaam

Oisterwijk Nieuws ontving als eerste in de gemeente Oisterwijk het ‘Gouden certificaat Buurtzame ondernemer’ (2022). Het is de hoogste score bij de toetsing van lokale sociale betrokkenheid, hulp bij buurtactiviteiten en lokaal kopen en verkopen. Vervolgens werden wij door de onafhankelijke jury tot de nummer één van Brabant verkozen, en kwamen we in de top 3 van Nederland. Landelijk werd Groentehal Oosterik in Tubbergen de winnaar, en werd GreenMillpc in Schermerhorn tweede. Oisterwijk Nieuws zet zich volgens de jury bovengemiddeld in voor de buurt, met extra aandacht voor het verenigingsleven, de sociaal maatschappelijke inzet van de inwoners en goede doelen.

Combineren

Volgens een rapport (2014) van het Senioren Kennis Netwerk (SKN) zit de duurzaamheid van Oisterwijk Nieuws in de combinatie van functies en innovaties. Zij benoemen het geautomatiseerd verspreiden naar meerdere digitale en social media (vanaf 2009), de combinatie met het vroegere Uitpunt Oisterwijk (sinds 2010) en het wijknieuws zoals voorheen Oisterwijken.nl (sinds 2013). Ook benoemen zij een ‘trialoog’, een openbare dialoog middels een discussieplatform, waarin ook de redactie vragen stelt en antwoord geeft. Dit alles zorgt voor een verhoogde interactie, tot 800% meer dan vergelijkbare media. Oisterwijk Nieuws kan snel, efficiënt en gericht een brede doelgroep bereiken.

Waardering

Nog belangrijker is de wederzijdse waardering van lezers, vrijwilligers en sponsoren die dit alles mogelijk maken. Die werd onder andere tastbaar gemaakt bij het 12,5-jarige jubileum. In een groene omgeving, midden in de Oisterwijkse bossen, werd door hen voor Oisterwijk Nieuws een picknicktafel geplaatst. Een mooie plek om op een fijne manier met elkaar in gesprek te gaan.

Waardering van lezers, vrijwilligers en sponsoren (Foto: Carien van de Pas).