uitgelicht

Gemeente Oisterwijk moet alsnog gat van 6,2 miljoen euro dichten


De rechter was er eerder al duidelijk over, en verschillende politiek betrokken inwoners zagen het aankomen. Zo niet het college (burgemeester en wethouders) en ook de raad was terughoudend met reserveringen voor wat nu alsnog is gekomen: een misgelopen opbrengst van 6,2 miljoen euro zorgt voor een enorm gat in de begroting.

Enexis legt hun kabels in gemeentegrond; kosten daarvoor rekenen is niet toegestaan (Foto: Rick Denissen)

Het geld dat Gemeente Oisterwijk bij Enexis in rekening heeft gebracht, de zogenoemde precariorechten (de huur van grond waar zij hun kabels in hebben gelegd) hoeft van het Gerechtshof niet betaald te worden. Gemeente Oisterwijk had dit bedrag eerdere jaren als plus op de begroting gezet, want de gemeente was van mening dat ze dat bedrag zouden mogen vragen. Echter waren er oude afspraken, waarin het tegendeel werd beweerd. Volgens Gemeente Oisterwijk waren die oude afspraken uit 1928 niet geldig (klik), maar de gemeente had ze ook niet opgezegd.

Enexis trapte er niet in, betaalde die rekeningen niet, en liet het aan de rechter over. Een driekoppige rechtbank oordeelde eerder al dat de rekeningen onterecht waren, en nu heeft ook het Gerechtshof dat bevestigd. Het bedrag van 6,2 miljoen was echter al als positief saldo opgenomen in eerdere begrotingen, en geeft nu dus een verlies, een negatief saldo op het kasboekje. Het geld werd medio vorig jaar nog niet vermeld als mogelijk risico in het gemeentelijk persbericht over ‘moeilijk tijden’ (klik), ondanks dat dit risico al ruimschoots bekend was. Ook was de raad er volgens partij PRO onvoldoende over geïnformeerd (klik). Onze redactie vergeleek de situatie – het spelen met onzekere miljoenen – destijds met ‘Wie is de mol’ (klik). 

Het is gemist geld waardoor andere zaken niet kunnen worden uitgevoerd, of direct ten koste komen aan de broodnodige reserves. Afgelopen jaar is wel een klein deel alvast gereserveerd, maar alsnog is het een flinke aderlating in de gemeentelijke uitgavemogelijkheden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de raad hierover in conclaaf. De raad zal moeten beslissen over wat de gevolgen zijn, waarop bezuinigd moet worden, en mogelijk ook of het politieke gevolgen heeft voor de verantwoordelijke VVD wethouder.