Care Inn

B-team boos over vernielde monumentale boom in Oisterwijk


Ruud van der Star van Oisterwijkse Biodiversiteitsteam is boos, opnieuw boos, met herhaling en ondanks eerdere afspraken: boos!

Afgelopen week bleek na een tip van een bewoner, dat een op de monumentale bomenlijst geplaatste grote eik is aangetast. Nog onbekend is of de schade te herstellen valt; zeker is dat het B-team er enorm van is geschrokken. Opnieuw is men enorm verbaasd hoe men in Oisterwijk monumenten (in dit geval groene)¬† onbeschermd laat. ‘Weer is er een boom die op de beschermde bomenlijst staat ten dode opgeschreven, omdat geen rekening wordt gehouden met de boomspiegel. Wanneer houdt dit een keer op? Moet dan echt elke centimeter worden bebouwd?’

De boomspiegel is volgens Ruud van der Star van het B-team te klein.

De ‘boomspiegel’ betreft de omgeving van de stam; het stuk grond rondom de boom die nodig is voor lucht en water. Veelal houdt men liefst een cirkel aan, even groot als de takken erboven. Onder die boomspiegel zitten wortels, die door bijvoorbeeld bestrating of in dit geval graafwerk beschadigd kunnen raken. De boom kan daarvan beschadigd raken; na een tijdje zichtbaar aan uitval, beperkte groei, of ook het doodgaan van de boom. Een eerder voorbeeld van een monumentale beschermde boom die schade heeft ondervonden van een teveel bedekte boomspiegel was de monumentale eik op het industrieterrein (klik hier).

De boom staat aan een wandelpad, tussen de Boxtelsebaan en de Oude Haarenseweg. Aldaar is dierenkliniek ’t Spoor aan de achterkant bezig met een aanbouw. Volgens hen is de boom door diverse partijen bekeken ‘ en de vergunning is verleend,’ aldus Monique Carton namens de kliniek, ‘Wij vinden de boom prachtig, dus we hopen van ganze harte dat al die partijen gelijk hebben en de boom de bouw goed zou moeten kunnen hebben. Er stond al jaren een kippenhok, dat was de laatste jaren niet meer zo zichtbaar want de muren hadden we afgebroken, maar de fundering lag er tot deze week nog. De wortels van de boom hadden hun weg daar om gevonden.’

De monumentale boom staat op de beschermde lijst van de gemeente.

Een buurtbewoners is bang dat de boom nu instabiel is, met risico van omvallen. Er waren bij graafwerk diverse wortels zichtbaar; volgens B-team zijn die wortels beschadigd. Van der Star verwacht dat er nu snel een bouwstop komt; of en zo ja hoe de bouw alsnog door kan/ mag gaan en hoe de boom daarbij behouden kan worden is nog niet bekend.

Update: Gemeente Oisterwijk laat weten dat in overleg met de bouwers het werk tijdelijk is stilgelegd ‘om te onderzoeken hoe nu verder met een goede oplossing’.

Update 2: Op de bouwplaats gaat het werk door (klik hier)