The Make

Kastje muur en bouw rond monumentale boom gaat gewoon door


Gemeente Oisterwijk: ‘De bouw ligt in overleg tijdelijk stil …’. De eigenaar: ‘Wij hebben nog geen bericht gehad…’ Buurtbewoner: ‘Vandaag gaat beton er in…’

Een op de  lijst met beschermde monumentale bomen geplaatste eik, wordt volgens deskundigen van het B-team bedreigd door de bouw op een perceel aan de Boxtelsebaan in Oisterwijk. Gemeente Oisterwijk heeft volgens de eigenaar vergunning gegeven. Dat daarbij de boomspiegel niet wordt vrij gehouden is volgens het B-team onbegrijpelijk (lees hier meer). Volgens een buurtbewoner was de bouw maandagochtend door de gemeente stil gelegd; volgens de eigenaar niet. Uit navraag bij de gemeente kwam vervolgens naar voren dat de bouw in overleg tijdelijk werd stilgelegd, in afwachting van een oplossing.

Bouw gaat door

De boomspiegel is volgens Ruud van der Star (B-team) door graafwerk aangetast. Maandag lag de fundering er nog niet.

Ondanks dat bericht, blijkt de bouw door te gaan. Een buurtbewoner liet weten dat dinsdag de bekisting voor de fundering is geplaatst, en vandaag het beton gestort wordt. Opnieuw laat de eigenaar weten nog geen bericht te hebben gehad van gemeente; en opnieuw laat gemeente weten dat er contact is geweest met de eigenaar.

De grote vraag is, of dat contact inderdaad ook betekent dat het werk werkelijk is stil gelegd. In overleg zouden partijen tot overeenstemming zijn gekomen, maar op de bouwplaats is dat blijkbaar niet het geval. Het enige middel dat de gemeente in zo’n geval kan inzetten, is een formele bouwstop. ‘Er is wel contact geweest met de eigenaar over het stilleggen van het werk. Er is geen bouwstop opgelegd. Intern is dit in ieder geval nog onderwerp van gesprek,’ zo laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Duidelijk is dat het werk doorgaat.

De bouw gaat door, en daarmee wordt ook de volgens het B-team zo belangrijke boomspiegel van de monumentale beschermde boom voorzien van een betonnen fundering. Als die eenmaal is gestort, zal herstel daarvan haast onmogelijk zijn. Als de schade straks duidelijk is, zal de vraag zijn: Hoe heeft dit zover kunnen komen?

Update: 

Vrijdag al heeft handhaving van Gemeente Oisterwijk het werk laten stilleggen. Dit blijkt uit een bericht van deze handhaver, die bij onze redactie in bezit is. In de praktijk echter is dat niet opgevolgd, zoals te zien op de foto’s.

Update 2:

Gemeente laat weten dat een formele bouwstop niet mogelijk is, omdat er door de gemeente een geldende vergunning is verleend. Het werk is dan ook na de eerdere aanzegging van vrijdag, weer hervat.