glasvezel

Monumentale Oisterwijkse Troeteleik krijgt lucht en water


Er is hoop; de monumentale boom die de gemeente aan een ondernemer heeft verkocht krijgt ruimte.

In 2019 schreven we: ‘Een echte mooie grote Troeteleik, je mag hem ook Knuffeleik noemen, het is ‘gewoon’ een hele mooie boom. Net als die prominente eik op de A58 bij Breda, eentje om te behouden, koste wat kost! Om de Oisterwijkse Troeteleik te behouden, heeft Gemeente Oisterwijk de boom op de monumenten-bomenlijst geplaatst. Afblijven dus! Vraag is alleen, wie gaat dat betalen?’ We sloten af met ‘Het zal vast en zeker goed komen.’

Te krap, zo stellen de deskundigen, dit doet pijn (Foto: Joris van der Pijll).

Anno 2021 waren er zorgen, en het B-team was er deze zomer in ieder geval niet gerust op dat de boom het zou redden. De eerste indruk was dat de ondernemer ter plaatse teveel asfalt had gestort, op pakweg een meter van de boom. Afspraken waren en bleven onduidelijk.

Maar voor nu belangrijker: er is weer hoop. B-team voorzitter Ruud van der Star zag het met eigen ogen; er wordt aan gewerkt. De boom krijgt ruimte, en daarmee water en lucht!

Ruimte voor de Oisterwijkse troeteleik (Foto: Ruud van der Star).