ondernemers

Incidenten bij minderjarige asielzoekers op AZC Oisterwijk toegenomen


Het aantal incidenten op het AZC in Oisterwijk is bij de volwassenen te verwaarlozen; bij de minderjarigen is dit toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die door onze redactie zijn opgevraagd bij het COA.

Het aantal incidenten bij de volwassenen die in Oisterwijk worden opgevangen is te verwaarlozen. Na de aanpassing in de bezetting, mede op verzoek van de Oisterwijkse gemeenteraad, verblijven er 53% gezinnen met kinderen en 47% alleenstaanden. 86% van deze bewoners heeft reeds een verblijfsvergunning. De overige opvang van meerderjarige vluchtelingen is gericht op kansrijke asielzoekers; vluchtelingen waarvan wordt ingeschat dat zij een goede kans maken op een vergunning. Dit beleid heeft de afgelopen jaren voor afname van de overlast gezorgd. Afgelopen half jaar 1 fysieke agressie op 450 opvangplekken.

Minderjarigen

Het andere onderwerp dat eerdere jaren voor afname van overlast heeft gezorgd, is de aanpak van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). Het COA heeft onder andere ingezet op betere begeleiding, strenger toezicht en overplaatsing naar specifieke locaties bij ernstige incidenten, zo ook recent nog (klik). Ook werd de laatste jaren voorkomende dat overlast gevende jongeren terug kwamen in Oisterwijk; het zogenoemde ‘rondpompen’ werd tegen gegaan.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we vorig jaar konden melden dat de overlast door asielzoekers sterk was afgenomen (klik). Bij de volwassenen tot nagenoeg nihil; bij de minderjarigen nog wel incidenten, maar minder dan voorheen.

Toename bezetting

Na een vechtpartij, werden enkele jongeren overgeplaatst naar een andere locatie (Foto: Toby de Kort).

Vorig jaar heeft burgemeester Hans Janssen – zonder de raad en omwonenden daar vooraf over te informeren – ingestemd met een verhoogd aantal opvangplekken voor AMV (klik). Het aantal van maximaal 50 werd vanwege de landelijke tekorten en de noodzaak tot opvang van deze doelgroep met 56% verhoogd; 78 in totaal. De burgemeester gaf later aan de gemeenteraad uitleg en vertelde dat het om een tijdelijke situatie zou gaan; het COA zag een meer langdurige noodzaak. Volgens Janssen zou de uitbreiding niet ten koste mogen gaan aan leefomstandigheden en veiligheid.

Toename incidenten

Zonder direct te zeggen wat de oorzaak is, blijkt uit recente cijfers dat zowel het aantal AMV’ers dat in Oisterwijk verblijft, alsmede het aantal incidenten afgelopen jaar is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor (zie onder). Cijfermatig lijkt er enig verband tussen het aantal AMV’ers en het aantal incidenten, maar er kunnen ook andere invloeden zijn, zoals voorheen de coronaperiode. Volgens een woordvoerder van het COA, betekent ‘meer mensen in de opvang ook meer kans op incidenten.’ De bezetting op het AZC wisselt regelmatig, en daarmee ook het gedrag van de aanwezigen. ‘Incidenten komen doorgaans van individuen. Het kan natuurlijk zijn dat er het ene moment wat meer mensen zitten die de grenzen opzoeken of over de schreef gaan dan het andere moment.’

Aanpak

Volgens het COA is de opvang en begeleiding momenteel niet anders dan hiervoor. ‘Wel hebben er de laatste tijd een paar wisselingen in ons begeleidingsteam plaatsgevonden. Het is niet ondenkbaar dat het vertrek van wat bekende gezichten en de komst van wat nieuwe medewerkers maken dat er weer een nieuwe balans gezocht wordt.’ Het COA gaat enkele maatregelen nemen: ‘Omdat het nu onrustiger is op de amv-locatie dan een tijdje terug, zetten we op dit moment dagelijks twee extra begeleiders in.’

Ook zal binnenkort de bezetting terug gaan naar het eerder afgesproken maximum van 50. Deze tijdelijke verhoging werd door de burgemeester toegestaan tot aan de aankomende zomer. ‘Hoewel de druk op de opvang op dit moment gigantisch hoog is en we landelijk echt een nijpend tekort aan bedden hebben, zal die ophoging in de komende maanden in samenspraak met de gemeente wel weer teruggaan naar de normale bezetting,’ zo laat de woordvoerder van het COA tot slot weten.

 

Aantal incidenten met agressie bij AMV op AZC in Oisterwijk

 

In 2021

50 AMV bewoners

Fysiek: 64

Non-verbaal: 9

Verbaal: 44

 

In 2022

59 AMV bewoners

Fysiek: 45

Non-verbaal: 10

Verbaal: 23

 

Laatste 6 maanden

(Ter vergelijk met bovenstaande jaarcijfers, is het aantal vermenigvuldigd met factor 2)

77 AMV bewoners

Fysiek: 28 (x2 = 56)

Non-verbaal: 9 (x2 = 18)

Verbaal: 17 (x2 = 34)

 

Aantal incidenten met agressie bij volwassenen op AZC in Oisterwijk

 

Laatste 6 maanden

(Ter vergelijk met bovenstaande jaarcijfers, is het aantal vermenigvuldigd met factor 2)

450 Opvangplekken

Agressie:

Fysiek 1 (x2 = 2)

Non-verbaal 1 (x2 = 2)

Verbaal 5 (x2 = 10)