ondernemers

Miljoenenrisico ontbreekt in gemeentelijk persbericht over onzekere tijden


Gemeente Oisterwijk ziet een aantal onzekerheden voor de komende jaren, maar de bijna negen miljoen schuld die hen boven het hoofd hangt benoemen ze niet.

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Oisterwijk heeft onderstaande persbericht verzonden. Het gaat over de koers die de gemeente volgt met uitzicht op onzekere tijden. In deze blik op de nabije toekomst maakt de gemeente zich zorgen over de gevolgen van corona, de oorlog in Oekraïne en de wisselende vergoeding die de gemeente voor haar taken van het rijk ontvangt.

Enexis zou moeten betalen voor hun kabels in de Oisterwijkse grond; de rechtbank heeft dat tegen gesproken (Foto: Rick Denissen)

Met geen woord rept het persbericht over de gevolgen van een verloren rechtszaak en het hoge risico dat een beroep hierop niet haalbaar blijkt; er hangt een rekening (gemis aan inkomsten) van richting de negen miljoen boven het hoofd. Enexis zou voor kabels in de grond moeten betalen, maar de rechtbank heeft dat tegen gesproken. Deskundigen geven de gemeente in hoger beroep weinig kans. In de volledige perspectiefnota staat slechts een korte zin: ‘Over het heffen van precariobelasting loopt een juridische procedure.’

Zie onderstaande persbericht, en klik hier voor de volledige perspectiefnota 2023-2026.

Perspectiefnota 2023-2026: Koers houden in onzekere tijden

Op maandag 25 april heeft het college besloten de ‘Perspectiefnota 2023-2026, Koers houden in onzekere tijden’ ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. Het college houdt vast aan de koers om samen met de raad en de inwoners de uitdagingen van onze tijd en onze gemeente op te pakken.

Koers houden
Al hebben we als gemeente een onzeker perspectief, het college houdt vast aan de koers die is ingezet. Natuurlijk heerst er onzekerheid. Over de nasleep van corona en de onzekerheid of een nieuwe coronavariant opduikt. Maar vooral nu ook over de oorlog in Oekraïne. Een oorlog die de Europese en mondiale verhoudingen drastisch wijzigt en die een energie- en voedselcrisis, en wellicht ook een economische crisis met zich meebrengt. De oorlog vraagt ons om de talrijke Oekraïners op te vangen in een tijd van een wooncrisis voor velen. Bovendien staan we aan de lat voor een omslag in denken en doen om het klimaat op onze planeet te redden.

Uitdagingen
Ondanks al deze onzekerheden en bedreigingen pakken we de uitdagingen op zoals we dat hebben afgesproken. We werken in onze regio samen aan een stevige energie- en klimaatstrategie, aan een nabije én betaalbare hulpstructuur voor mensen in kwetsbare omstandigheden en aan een duurzame en natuurinclusieve invulling van onze huisvestings- en verstedelijkingopgave. Binnen de gemeentegrenzen werken medewerkers en bestuur samen met tal van inwoners en instellingen om te zorgen dat onze dorpen en wijken leefbaar, veilig en aantrekkelijk zijn en blijven. Sport, cultuur, participatie, zorg, natuur, biodiversiteit en bereikbaarheid zijn daarbij essentieel.

Scherp op de uitgaven
Wethouder Anne Cristien Spekle is realistisch en vastberaden: “We weten dat al deze belangrijke zaken een prijs hebben en we weten dat niet alles kan wat wenselijk is. De inkomsten die we van het Rijk krijgen wisselen sterk. Daarom blijven we scherp op de uitgaven in de richting die ons kompas aangeeft.” De wethouder kijkt uit naar de discussie in de raad: “Graag gaat het college met de gemeenteraad in gesprek over deze uitdagingen en hoe die van invloed zijn op het perspectief van onze mooie gemeente. We kijken uit naar de visie en inbreng van de gemeenteraad.”