uitgelicht

Opvang Oekraïense vluchtelingen in gemeente Oisterwijk verlengd


Sinds de oorlog in Oekraïne is een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen, ook naar Nederland. De opvang in Oisterwijk en Moergestel is met bijna twee jaar verlengd tot februari 2025.

Het voormalige klooster in Moergestel; nu een thuis voor Oekraïense vluchtelingen (Foto: Joris van der Pijll).

In de loop van 2022 is het landelijk aantal gemeentelijke opvangplekken voor de ontheemden uit de Oekraïne opgelopen van 60.000 naar 90.000. De opvang bij particulieren neemt af. De gemeentelijke opvang blijft dus noodzakelijk. Daarom heeft burgemeester Hans Janssen besloten de opvang te verlengen tot en met februari 2025.

De ontheemden die onder de verantwoordelijkheid vallen van de gemeente Oisterwijk zijn erg dankbaar voor de voorzieningen die ze krijgen. Er is volgens de gemeente wel veel behoefte aan meer zekerheid over de duur van de opvangmogelijkheden.

Opvanglocaties

In Oisterwijk zijn drie gemeentelijke opvanglocaties waar in totaal ongeveer 250 Oekraïense ontheemden opgevangen worden. Dat is in Oisterwijk op Streekpark Klein Oisterwijk, bij Natuurvriendenhuis en camping Morgenrood en in Moergestel in Klooster Nieuwenhof. Per juli 2023 verblijven 31 mensen in particuliere opvang. De aantallen schommelen enigszins.

Recent is de opvanglocatie naast het AZC, op de voormalige camping De Reebok, verlengd tot 30 september van dit jaar. Of ook die opvang verlengd wordt is nog niet bekend.