uitgelicht

Aanmaakblokjesfabriek op industrieterrein Oisterwijk opnieuw in vlammen op (Update)


De aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk heeft opnieuw vlam gevat; de brand bleek onhoudbaar; er werd een NL_alert verzonden; brand opgeschaald naar Grip 2.

Beginnende vlammen uit het dak van de aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort).

Omwonenden en bedrijven waren er al bang voor, dat het weer zou gebeuren, en het is een feit. De materialen in de eerder afgebrande en opnieuw opgebouwde aanmaakblokjesfabriek, met ook daarna enkele moeilijk te blussen branden, hebben weer vlam gevat. Eerdere onderzoeken en aanpassing van het proces, alsmede andere manier van opslag en veiligheidssystemen, hadden een nieuwe brand moeten voorkomen. Wat deze keer de oorzaak is, is nog niet bekend.

Blussysteem onvoldoende

Rond 3.45 uur en 7.00 uur werd er verdachte lucht/ stank gemeld in de omgeving en is de brandweer ter plaatse geweest. Later, rond 8.30 uur, kwam de werkelijke brandmelding binnen. Volgens de Veiligheidsregio is in alle vroegte het blussysteem geactiveerd. ‘De blusinstallatie heeft direct de ruimte gevuld met schuim. Vanmorgen is de brand weer opgelaaid.’

Na enkele uren werd de brand groter, tot een enorme vuurzee (Foto: Toby de Kort).

Brandweer Grip 2

Om de brand onder controle te krijgen en overslag naar andere panden te voorkomen zijn brandweerwagens uit Oisterwijk, Tilburg, Helvoirt, Haaren, Berkel Enschot, Rijen, Baarle Nassau, Wijk en Aalburg, Hilvarenbeek, Udenhout, Gilze, Diessen en Waalwijk opgeroepen. Ook kwamen er diverse ambulances en onder andere specialisten op gebied van gevaarlijke stoffen ter plaatse.

Voor de aflossing werden in de middag troepen uit Klundert, Lage Zwaluwe, Dussen, Chaam, Dorst, Terheijden en Dinteloord ingezet. De brand is meester, maar het nablussen zal nog uren duren.

De aflossing op maandagavond, het blussen ging nog even door, werd gehaald uit Moergestel, Etten Leur en Loon op Zand.

Overlast

Het betrof een grote brand die is opgeschaald naar de zogenaamde Grip 1 (vanwege de omvang is samenwerken hulpdiensten nodig), en na ruim drie uur ook naar Grip 2 (vanwege effecten buiten het gebied met o.a. giftige rook en neervallende resten). Enkele straten werden afgezet, onder andere de Laarakkerweg, Nicolaas van Eschstraat en Kuiperstraat. Het treinverkeer tussen Tilburg en Boxtel werd enkele uren stilgelegd omdat de brandweer slangen over het spoor heeft moeten leggen om water uit de Voorste Stroom te pompen. Inwoners en ook bedrijven in de omgeving hebben hiervan veel overlast ervaren. Uiteraard ook zorgen voor eventuele overslag van de brand naar omliggende bedrijven.

Alert

Last van stank of rook? Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. De Veiligheidsregio heeft hiertoe een waarschuwing verzonden. In verre omgeving geven mensen aan last te hebben van vrijgekomen stoffen. Veel mensen vroegen zich af waarom er geen SMS Alert werd gegeven; dat is voor een deel van het gebied om 10.45 uur alsnog gedaan. Om 13.15 volgde een tweede NL-alert voor een groter gebied.

Haaren

De wind gaat vanavond raaien. Ook Haaren en noordelijk gelegen plaatsen kunnen daardoor last krijgen van stank en rook.

Vervuiling

Rommel die uit de lucht bij omwonenden in de tuin valt…

Niet alleen rook; in de omgeving vielen ook vlokken en schilfers van verband materiaal uit de lucht. Veiligheidsregio adviseert de materialen met een vochtige doek weg te nemen. Gooi de doek daarna weg en was daarna goed uw handen.

Burgemeester

Burgemeester Hans Janssen is ter plaatse geweest: “Gelukkig zijn er geen slachtoffers, dat is altijd onze eerste zorg. Nu heeft de bestrijding van de brand de hoogste prioriteit. We starten een diepgaand onderzoek en afhankelijk van de resultaten schuwen we niet om vergaande stappen te zetten in het kader van vergunningverlening.”

 Nablussen

De opslaghal is geheel uitgebrand; resten worden gecontroleerd afgevoerd (Foto: Joris van der Pijll).

Maandagavond en -nacht zal het nablussen doorgaan. Er is ook in de nacht nog rook- en stankoverlast mogelijk.  Dinsdag werd de opslaghal afgebroken en werden de stapels aanmaakblokjes met graafmachines uiteen gehaald. De brandweer kon zo de laatste smeulende resten blussen (zie video).

Zie onder diverse video’s van de brand.

 

Klik en lees hier meer berichten over de aanmaakblokjesfabriek