baderie

Brandweer naar aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk


De brandweer is opgeroepen voor een brand bij de aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk, waar afgelopen jaren al meerdere keren brand is geweest.

Bergen aanmaakblokjes werden bij een eerdere brand afgevoerd (Foto: Toby de Kort)

Er zou brand zijn in een opslagcontainer in het pand aan de Nedervonder in Oisterwijk, die geplaatst is in de productiehal voor de opslag van aanmaakplokjes. Deze container is één van de veiligheidsmaatregelen die na eerdere branden is ingevoerd. Bij die branden, is de fabriek tweemaal verloren gegaan. Die branden zouden zijn ontstaan door broei in de kort daarvoor geproduceerde stapels aanmaakblokjes. Door het plaatsen van de blokjes in afgesloten containers, kan bij brand de schade beperkt blijven. Wat deze keer de reden van ontbranding is, moet nog onderzocht worden.

Vanuit Breda komt een speciaal voertuig, waarmee men door de wand van de container kan boren, om zo bluswater in de container te spuiten. Zou men de container nu open maken, komt er zuurstof bij en zou de brand kunnen toenemen. Dit Cobra-systeem is een koud snijdend hoge druk blussysteem waarmee men binnen een minuut een klein gaatje maakt in een stalen wand.

Het aanwezige personeel is geëvacueerd. Er zijn zover bekend geen gewonden.

Update

Omdat de pallets met brandende blokjes dicht op elkaar gestapeld zitten, kan de brandweer ze moeilijk blussen, en moeten deze uit de container worden gehaald en buiten worden nageblust (vergelijkbaar met bovenstaande foto). Er zijn extra manschappen opgeroepen vanuit Tilburg.

Indien er meer bekend is vullen we dit bericht aan.

Brandweer is met spoed op locatie gekomen, na melding van weer een brand bij Fire-Up (Foto: Toby de Kort).