ondernemers

Gemeente Oisterwijk heeft alle bezwaren bijstandsmoeder afgewezen


Moeder met drie kinderen, waaronder een baby, zit sinds zes maanden zonder uitkering. Deze week heeft Gemeente Oisterwijk de lopende bezwaren afgewezen; 7 juli komt het voor de rechter.

De bijstandsmoeder – waarvan volgens haar onterecht de uitkering is stopgezet – heeft recent formeel de vordering richting de gemeente aangevuld. Deze omvat: de uitkering met terugwerkende kracht herstellen en hervatten, de ontheffingsaanvraag arbeidsverplichting en een beroep op het declaratiefonds goedkeuren, energietoeslag betalen, de dwangsom van € 1442,- voor het niet tijdig nemen van de besluiten uitkeren, en tot slot de gemeentelijke administratie te herstellen die volgens haar jurist heeft gezorgd voor de negatieve rechtsgevolgen.

Zorgplicht

Gemeente Oisterwijk, in dit geval onder verantwoordelijkheid van wethouder Dion Dankers, heeft hier geen gehoor aan gegeven. Daarmee is de weg naar de rechter definitief. Eerder dit jaar liet de wethouder aan de raadsleden en onze redactie weten de zorgplicht voor deze mevrouw ‘uiterst serieus’ te nemen. In dit geval is de zorgplicht met name gericht om te voorzien in (kosten voor) de eerste levensbehoefte, zoals woonruimte en eten. Dat is geregeld in de Algemene Bijstandswet. Op de vraag hoe de gemeente tot op heden  bijdraagt aan die levensbehoefte, laat Wethouder Dankers weten: ‘Wij beantwoorden geen vragen over individuele gevallen.’ Ook een geanonimiseerde kopie van de bezwaarprocedures wordt niet beschikbaar gesteld.

Juridisch

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Ondertussen is de strijd tussen de juristen van de moeder en de gemeente flink opgelopen. Begin januari begon de kwestie met een klacht betreffende een ambtsmisdrijf door ambtenaren van de Gemeente Oisterwijk;  de ambtenaren werden beschuldigd van afpersing (Klik hier). Later volgde een korting op de uitkering van cliënt om vervolgens begin februari de betalingen van de uitkering geheel stop te zetten (Klik hier). Enige tijd later werd volgens de adviseur van cliënt onterecht privé-informatie aan derden versterkt (klik). De adviseur van cliënt werd door burgemeester Hans Janssen gesommeerd te stoppen met het veelvuldig mailen en schrijven. In mei kwam er een beschuldiging bij; de gemeente zou de internationale kinderrechten negeren (klik).

Herstel

7 Juli volgt hierover een rechtszaak en pas daarna volgt er  – indien van toepassing – herstel. Dat herstel – als gemeente daarvoor door de rechter verantwoordelijk voor wordt gehouden – zal vele malen meer kosten dan de oorspronkelijke uitkering. Het is minstens aan juridische kosten een kostbare zaak; en mocht cliënt gelijk krijgen dan moet de gemeente ook de schade herstellen. Bij eerdere situaties liep dat al snel op tot boven een ton. Helaas is het menselijk leed dan al geleden.

Het stopzetten van een uitkering nog voordat er (zover bekend) een besluit en bezwaarprocedure is afgehandeld, lijkt op wat er gebeurde in de Toeslagen affaire: eerst ellende en daarna kijken hoe die ellende te herstellen…