Krekul

Gemeente Oisterwijk beschuldigd van privacyschending bijstandsmoeder en moet naar de rechter


De politiek hult zich in stilzwijgen; evenals verantwoordelijk wethouder Dion Dankers. Namens hem volgt bij vragen slechts een ‘we volgen de procedure’.

Begin januari kwam er vanuit een jurist namens cliënt (een moeder met drie kinderen, waaronder een baby) een klacht betreffende een ambtsmisdrijf door ambtenaren van de Gemeente Oisterwijk. De ambtenaren werden beschuldigd van afpersing (Klik hier). Later volgde een korting op de uitkering van cliënt om vervolgens begin februari de betalingen van de uitkering geheel stop te zetten (Klik hier). Inhoudelijke informatie kwam er vanuit de wethouder desgevraagd niet; geen uitleg waarom en hoe deze mevrouw zonder inkomen verder moest. Volgens de jurist van cliënt is ook aan cliënt geen formeel besluit met uitleg bekend gemaakt. Er werd door de jurist ondertussen op meerdere vlakken bezwaar gemaakt en vanwege uitblijven van antwoord een wettelijke dwangsom ingesteld.

Wethouder Dankers liet destijds aan de raadsleden weten: ‘Het dossier betreft een kwetsbare inwoner, wij nemen onze zorgplicht uiterst serieus.’ Die raadsleden hebben eveneens niet gereageerd; openbaar is er niet over gesproken en worden vragen niet beantwoord.

Rechtszaak

Binnenkort volgt hierover een rechtszaak. Als de gemeente de uitkering niet herstelt, de besluitvorming niet afhandelt zoals die volgens de jurist van cliënt wettelijk passend is, en de klachten over de omgang met haar niet serieus neemt, moet de gemeente zich daarover bij de rechter verantwoorden. Het is minstens aan juridische kosten een kostbare zaak; en mocht cliënt gelijk krijgen dan moet de gemeente ook de schade herstellen. Helaas is het menselijk leed dan al geleden. Het stopzetten van een uitkering, nog voordat er (zover bekend) een besluit en bezwaarprocedure is afgehandeld, lijkt op wat er gebeurde in de Toeslagen affaire: eerst ellende en daarna kijken hoe die ellende te herstellen.

AVG lek

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Na dit alles, zo geeft de jurist van cliënt aan, is er nog een klacht bijgekomen. Gemeente Oisterwijk zou meerdere malen post met persoonlijke informatie over cliënt hebben verzonden aan een foutief adres, en privé-informatie met persoonsgegevens van cliënte hebben gelekt aan een externe organisatie, zonder dat cliënte daarvoor toestemming heeft gegeven. Op vragen of dit klopt en hoe dit heeft kunnen gebeuren geeft Gemeente Oisterwijk geen inhoudelijke informatie, anders dan de mededeling dat ze op het gemeentekantoor de procedure volgen.

Tot slot valt nog op te merken dat burgemeester Hans Janssen schriftelijk aan de jurist van cliënt heeft laten weten, dat de jurist en zijn medewerkers moeten stoppen met het veelvuldig sturen van brieven en mailtjes richting de gemeente, de wethouders en hun ambtenaren. Daarbij met als gevolg dat de toegang tot het gemeentekantoor wordt ontzegd, en er een aangifte volgt tegen de jurist.