uitgelicht

VVD Oisterwijk heeft er geen actieve herinnering aan


VVD Oisterwijk kwam afgelopen week met een standpunt over het Oisterwijkse AZC, onze redactie stelde er vragen over, én we kregen antwoord. Vraag en antwoord samenvattende, en voorzien van wat wij van belang vonden aan bijpassende informatie en duiding, hebben we daarover een bericht geplaatst.

De duim van de VVD… (Bron: Facebook VVD Oisterwijk).

Eind goed al goed, zou je denken. VVD Oisterwijk wil een door ons eerder beschreven gebrek in de informatievoorziening, behorende bij een belangrijk lokaal onderwerp, nader onderzoeken. Niets mis mee!

Toch niet!

Er volgde iets wat we vaker tegenkomen bij de lokale VVD; een verkondiging van onwaarheden. Deze keer werd het begeleid met een grote duim. Het is daarom dat we hieronder graag inzage geven in het door de VVD Oisterwijk zelf verkondigde standpunt, de vragen en antwoorden. Overigens is dit alles openbaar na te lezen op de Facebookpagina van de VVD; oordeel zelf.

Onderstaande leest u de standpunten, vragen en antwoorden afkomstig van de VVD Facebookpagina, die als basis hebben gediend voor de uitspraak ‘VVD Oisterwijk wil onderzoek naar onvolledige incidentcijfers AZC’.

23 mei 2022

Standpunt bericht VVD Oisterwijk  

Dat lokale afdelingen soms hele andere afwegingen maken dan de landelijke VVD, daar is het AZC een goed voorbeeld van. ‘Op het moment dat je langdurige contracten met elkaar aangaat, kun je ook serieus investeren in de kwaliteit’, zo zegt VVD-staatssecretaris Eric van der Burg in Binnenlands Bestuur. VVD Oisterwijk pleitte begin dit jaar – op basis van ervaringen in het verleden – voor maximaal 10 jaar verlenging van de bestuursovereenkomst met het COA. Het is nu de komende jaren aan ons als gemeenteraad om te controleren of de kwaliteit en alle gemaakte afspraken ook nageleefd worden.

Vraag Oisterwijk Nieuws

Dat controleren is alleen mogelijk als je ook de informatie krijgt die daarvoor nodig is. Hoe gaat VVD dat doen, als die informatie er niet, of niet volledig is?

Vraag VVD Oisterwijk

Waar leidt Oisterwijk Nieuws uit af dat de raad niet de gevraagde informatie ontvangt?

Antwoord Oisterwijk Nieuws

Er zijn vanaf 2019 regelmatig vragen over gesteld aan de fracties en berichten over gepubliceerd, dus de raadsleden hadden dit kunnen weten. Zie onder andere  https://www.oisterwijknieuws.nl/2020/12/nog-steeds-onvolledige-registratie-incidenten-azc-oisterwijk/   Vanaf 2019 tot en met de laatste in 2021 (zie hier: https://www.oisterwijknieuws.nl/2021/11/raad-verkeerd-geinformeerd-over-incidenten-azc-oisterwijk/ ) bleek uit vergelijken van openbaar beschikbare informatie door onze redactie dat veel incidenten (waar AZC bewoners bij betrokken waren en door politie aanhoudingen zijn verricht) niet in het incidentenoverzicht stonden vermeld welke door college aan raad is verzonden (er waren ook incidenten die wel bij COA bekend waren, en ook incidenten dat politie de betrokken persoon op AZC heeft afgezet). Politie heeft uitleg gegeven hoe dit kon gebeuren (o.a.: er is in het systeem geen vinkje voor ‘AZC bewoner’; aangehouden persoon staat bijvoorbeeld in Ter Apel of geheel niet geregistreerd; er was geen ID bewijs en geen ID onderzoek … ). College wist dit ook en heeft dit later bevestigd, politie verklaarde dat ze dit erbij hebben geschreven, maar bij info van college aan raad is dat herhaaldelijk niet vermeld.

Vraag Oisterwijk Nieuws

Is dit voldoende om antwoord te geven op bovenstaande vraag?

24 mei 2022

Antwoord VVD Oisterwijk

De huidige raad is begin 2021 geïnstalleerd en heeft weinig aan onderzoeken uit het verleden. In haar controlerende taak zal zij echter geen genoegen nemen met onvolledige informatie.

Vraag Oisterwijk Nieuws

Het laatste is van de huidige regeerperiode, ook gebruikt bij de laatste besluitvorming. En ook de huidige registratie is nog onvolledig. Wat gaan jullie hier aan doen?

Antwoord VVD Oisterwijk

Zelf als raad onderzoek doen of hetgeen u verkondigt ook correct is en achterhalen wat mogelijk ontbreekt.

 

Hierop werd op 25 mei het bericht VVD Oisterwijk wil onderzoek naar onvolledige incidentcijfers AZC gepubliceerd (klik hier voor het artikel)

 

Hierna volgde:

Vraag VVD Oisterwijk

‘Gedegen journalistiek vakwerk’ weer Oisterwijk Nieuws… en dat allemaal op basis van 1 zinnetje hieronder: “zelf als raad onderzoek doen of hetgeen u verkondigt ook correct is en achterhalen wat mogelijk ontbreekt.” We hebben nu echter al zo’n vermoeden naar het antwoord daarop.

Antwoord Oisterwijk Nieuws

Graag gedaan! Alle eerdere informatie, onderzoek, vragen en die van deze week samengevat … Nu weer verder met een volgende onderwerp wat minstens zo ernstig is: https://www.oisterwijknieuws.nl/…/verhuurder-en…/ De mail met vragen is reeds (mede ook) aan jullie verzonden, en ook die nemen we weer mee straks…

26 mei 2022

Standpunt bericht VVD Oisterwijk 

𝗨𝗜𝗧 𝗗𝗘 𝗗𝗨𝗜𝗠 𝗩𝗔𝗡 …

‘VVD Oisterwijk wil onderzoek naar onvolledige incidentcijfers AZC’, zo schreef Oisterwijk Nieuws  woensdag. Nou is het niet de eerste keer dat we als lokale partij iets lezen, waar we alleen zelf niets van weten. Maar misschien kan de ‘digitale dorpspomp’ van Oisterwijk ons vertellen, waar hij deze wijsheid vandaan heeft.

Reactie inwoner

Nou VVD Oisterwijk dit is wel een stoot onder de gordel. Jullie riepen immers beter te gaan controleren zonder aan te geven wat jullie gaan doen om de rammelende informatie voorziening uit het verleden te verbeteren.

Reactie Oisterwijk Nieuws

En daarop kwam een vraag, en een antwoord… Fijne Hemelvaartsdag!

Reactie VVD Oisterwijk

Wij verwijderen geen vragen, en geen antwoorden. Fijne Hemelvaart.

Reactie Oisterwijk Nieuws

Wij ook niet, we hebben alleen een per abuis op prive account gestelde vraag vervangen voor een via Oisterwijk Nieuws, met exact zelfde tekst. En zover wij weten is er niks weg, in ieder geval niet door ons. Wat wel nieuwsgierig maakt naar wat er dan weg is …

Op de laatste vraag hebben we tot op heden, vandaag 30 mei 2022 geen antwoord mogen ontvangen.