ondernemers

Behoud Den Domp en woningbouw gemeentehuis Haaren blijkt financieel gunstiger


Afgelopen week heeft Gemeente Oisterwijk een voorkeursscenario bekend gemaakt voor de sloop van het voormalige gemeentehuis in Haaren, en herbouw,  met daarin Den Domp en woningen. na het lezen van de besluitvorming, blijken er ook andere mogelijkheden te zijn onderzocht.

Het college (Burgemeester en wethouders) van Oisterwijk heeft afgelopen dinsdag een keuze gemaakt uit de uitkomst van een onderzoek, waarin vier scenario’s zijn uitgewerkt. Dit betreft: Transformatie naar gemeenschapshuis en wonen; Transformatie naar wonen; Sloop en nieuwbouw met wonen; en tot slot het gekozen scenario: Sloop en nieuwbouw met gemeenschapshuis en wonen. Het onderzoek is nu beschikbaar gesteld.

Een schets van het ‘gekozen’ plan (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Bij dit onderzoek is men ervan uitgegaan dat de huidige Den Domp gerenoveerd moet worden. Indien men dit combineert met woningbouw, blijkt uit het onderzoek en volgens het college, dat sloop en nieuwbouw samen gunstig uitvallen. Het meest gunstige financiële plaatje dat wordt gepresenteerd geeft sloop met alleen realisatie van woningbouw en de huidige Den Domp behouden en verbouwen; dat kost 500.000 euro minder dan het gekozenscenario. Het huidige gemeentehuis behouden, ofwel voor woningbouw, ofwel voor de combinatie Den Domp met woningen is financieel veel minder gunstig. Wat opvalt is dat de kosten voor behoud van de huidige situatie niet berekend zijn in het onderzoek.

2,6 miljoen

Bij dit plan is de gemeente uitgegaan dat Den Domp voor 2,2 tot 2,4 miljoen verbouwd gaat worden, en rekent men voor de nieuwbouw van deze gemeenschapsvoorziening 2,6 miljoen. Het is uiteraard aan de gemeenteraad of die een dergelijke investering voor de gemeenschap van Haaren willen doen. Zou daar een ‘nee’ op komen, dan is sloop met volledige nieuwbouw van woningen financieel vele malen gunstiger voor de gemeente, en daarmee de gemeenschap. In dat geval levert deze herbestemming de gemeentekas 1,1 miljoen euro op, en een flink aantal woningen.

Plein

In het nu voorlopig gekozen plan heeft het college het herbestemmen van het gemeentehuis gekoppeld aan de levendigheid van het plein. Die levendigheid zou toenemen als men Den Domp verhuist van de huidige locatie naar het plein. Nu de gemeentelijke functie daar is weggevallen, hebben er diverse sociale organisaties tijdelijk hun intrek genomen, en zitten er ook enkele kleinere bedrijfskantoren. Een nog te beoordelen deel daarvan zal tegen de tijd dat dit plan tot uitvoering komt weer weg moeten. Ook zal de gemeente het parkeren op dit recent opgeknapte plein onder de loep moeten nemen. Door toenemende activiteiten is er immers ook behoefte aan parkeergelegenheid, en dat is op het plein verboden.

Besluit

In tegenstelling tot wat een eerder gemeentelijk persbericht ons deed geloven, was er op 18 mei nog geen besluit genomen. Er werd die dag een informatiebijeenkomst aangekondigd, waarin werd vermeld dat er keuzes waren gemaakt, maar die ‘keuze’ is pas later in de collegevergadering van 24 mei gemaakt. Het college heeft hierna op woensdag 25 mei een persbericht verzonden, maar ondanks herhaaldelijk verzoek pas deze maandag de bijbehorende informatie aan ons beschikbaar gesteld. De gemaakte ‘keuze’ door het college behelst – zo blijkt – niets meer dan dat men met de organisatie van Den Domp en de gemeenteraad nader onderzoek gaat instellen naar de haalbaarheid van het hierboven beschreven plan.

Het zal naar verwachting enkele jaren duren – mocht de gemeenteraad met dit plan en de benodigde gelden instemmen – dat er een definitief besluit volgt en tot realisatie kan worden overgegaan.