Care Inn

Ook op feestdagen moet je betalen voor het parkeren in Oisterwijk


In sommige gemeenten is het parkeren ook op zondag tegen betaling; andere gemeenten hanteren ‘zon- en feestdagen’ als gratis; in Oisterwijk is het alleen op de zondagen zonder kosten.

Meerdere inwoners en centrumbezoekers hebben gereageerd op een bericht van een lokale horeca exploitant, die waarschuwt dat voor de betaalde parkeerplaatsen in het centrum van Oisterwijk ook op bijvoorbeeld Tweede Paasdag een vergoeding betaald moet worden. Er zouden bekeuring zijn uitgedeeld, en daar is niet iedereen blij mee.

Verschillen

Een boete bij niet betalen (ook op feestdagen) of parkeren buiten de vakken (Foto ter illustratie: Joris van der Pijll).

Hoewel het verwarrend kan zijn, en vaak aangenomen wordt dat het parkeren op zondagen – en daarmee ook op feestdagen – gratis is, blijkt dat niet zo te zijn. In sommige gemeenten in Nederland is het parkeren ook op zondag tegen betaling. dat gebeurt bijvoorbeeld veel in recreatieve gebieden. Er zijn gemeenten waar parkeergelegenheid op zowel de zondag als de feestdagen gratis wordt aangeboden. En er zijn plekken waar de zondag gratis is, maar de koopzondag niet. En dan zijn er nog verschillende tijden, bijvoorbeeld op de koopavonden. Volgens informatie van Gemeente Oisterwijk is het alleen op de zondagen zonder kosten; op feestdagen die op maandag tot en met zaterdag vallen is het gewoon normaal tarief. 

Feestdagen

Ondanks dat het in de volksmond wel zo wordt gezien, zijn officiële feestdagen geen zondag. Beide Paasdagen, Kerstdagen, Nieuwjaar en dergelijke officieel vastgestelde feestdagen zijn, als ze niet op en zondag vallen, geen zondagen. Ook is wettelijk niet vastgesteld dat het vrije dagen zijn; dat is per bedrijfstak of werkgever vastgesteld in een CAO of arbeidsovereenkomst. Het maakt daarbij niet uit of op zo’n feestdag de winkels open zijn, of dicht.

Naast het opletten of er al of niet betaalt moet worden voor het parkeren, mag je in Haaren niet op het plein parkeren (klik) en is het in Oisterwijk ook goed opletten om niet buiten de parkeervakken te gaan staan; ook met parkeerkaart, ontvangt u in dat geval een boete (klik)!