ondernemers

Frustratie na (on)terechte parkeerboete in centrum Oisterwijk


‘Wat is dit? Ik heb gewoon een kaartje?!’ Het is al vele jaren een groot misverstand, waar veel automobilisten geheel onbedoeld de dupe van zijn: Parkeren in de Dorpsstraat, ook na betaling van parkeergeld, zorgt toch voor een boete. Dit jaar werden er 16x meer boetes uitgedeeld in de Oisterwijkse Dorpsstraat voor onjuist parkeren! Wat is er aan de hand?

Een boete, ondanks juiste betaling van parkeergeld (Foto: Joris van der Pijll).

In de Dorpsstraat in het centrum van Oisterwijk moeten bezoekers betalen voor het mogen parkeren van de auto. Dat kan via een parkeerapp, of middels de aanwezige betaalautomaat. Menig automobilist doet dat keurig, bezoekt een of meerdere winkels, en wordt na terugkeer bij de auto verrast met een prent op de voorruit.

Handhaving

Een te ijverige handhaver? Nee, de handhaver doet wat hem is opgedragen: ‘We controleren en geven een boete, omdat er bij ons veel klachten komen over het parkeren op de stoep,’ aldus de handhaver ter plaatse. Inderdaad, wie heel goed kijkt – en de situatie kent – ziet dat er net even een klein verschil is tussen de acht aldaar gesitueerde parkeerplekken, en de ogenschijnlijk identieke strook daartussen, die formeel als ‘stoep’ is aangemerkt. Niet dat de auto’s daarmee meteen de doorgang voor voetgangers blokkeren, of die centrumbezoekers asociaal bezig zijn. Het gaat bijna altijd om keurig geparkeerde auto’s in lijn met de rest.

Zoekplaatje

Voor wie niet bekend is met deze straat en niets vermoedend gezellig het centrum bezoekt, is het verschil tussen parkeervak en stoep niet duidelijk. Zo blijkt ook uit reacties van de gedupeerden. De eigenaar van een van de auto’s die net een prent krijgt, is zacht gezegd niet blij: ‘Ik heb ook gewoon parkeergeld betaald, toch krijg ik een boete?!’ Na uitleg over de situatie: ‘Ik woon niet in Oisterwijk, en mijn vrouw is slecht ter been. Ik zag hier meerdere auto’s staan, dus dacht dat het mocht. Ik heb geen verschil gezien!’ Dit echtpaar zal niet meteen een visitekaartje zijn voor de dagrecreant, die onze gemeente graag ziet komen in het Oisterwijkse centrum.

Cijfers

Zelfde straat, zelfde ‘stoep’, ook betaald, een kleine ‘P’ onder de auto, dus geen boete (Foto: Joris van der Pijll).

Volgens een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk zijn er in 2022 totaal 3 bekeuringen en 9 waarschuwingen uitgeschreven voor parkeren op het trottoir. In 2023 waren dat 50 bekeuringen en 42 waarschuwingen. ‘Deze toename is deels toe te schrijven aan beperkte capaciteit bij het BOA-team in 2022. Daarnaast krijgen we ook meer klachten over verkeerd geparkeerde voertuigen.’ Dit aantal bekeuringen betreft alleen het op de stoep parkeren in de relatief korte Dorpsstraat. De boetes voor het niet of onvoldoende parkeergeld betalen zijn hierin niet meegenomen.

Waarom

Formeel is de boete te verklaren. ‘De Dorpsstraat maakt deel uit van de parkeerverbodszone en daar geldt overal dat je moet parkeren binnen de daarvoor bestemde vakken,’ aldus de uitleg van de gemeente. Die vakken worden aangeduid met een witte P in de bestrating (zie foto) en een klein wit hoekje aan de achterkant. Volgens de gemeente voldoet dat aan de norm als parkeervak.

Kerst

Ook nu tijdens de Kerstdagen, zo lang als de parkeermeters zijn uitgeschakeld en u in het centrum gratis mag parkeren, kan het zomaar zijn dat u een boete ontvangt vanwege het niet in de vakken parkeren. Voor wie het weet is dat duidelijk. Voor wie het niet weet – zeker als daar auto’s op staan – is het een zoekplaatje. Een eerste blik als je als onbekende centrumbezoeker de straat inrijdt laat dat verschil niet zien.

Vooralsnog zijn er bij de gemeente geen plannen de situatie te veranderen, bijvoorbeeld middels extra markering of bebording, iets wat elders in de gemeente bij een zo bleek massaal misverstand wel werd gedaan. ‘We bekijken regelmatig of situaties nog duidelijk zijn en zullen deze ook meenemen in onze schouw.’