ondernemers

Partij PRO: Wonen, maar waar dan?


We horen het helaas te vaak van inwoners: “wanneer wordt er nou eindelijk wat gebouwd?” en “waar moet mijn kind straks wonen?”. PRO begrijpt de frustratie en zorgen helemaal, die zijn ook volkomen terecht. Wij blijven strijden voor betaalbare woningen in Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom. Nu, en in de toekomst.

Te hoge ambities?

Als raad hebben we in 2021 de ambitie uitgesproken om 150 woningen per jaar op te leveren in onze gemeente. Minimaal 35% daarvan zou, volgens afspraak, sociaal moeten zijn. De realiteit is dat we onze doelen niet halen. Dat komt onder andere door de stikstofcrisis en hogere bouwkosten. Los daarvan duurt het sowieso al jaren om te komen van een plan tot oplevering. Gelukkig zitten enkele grote projecten zoals locatie De Leye (Oisterwijk) en Heiligenboom (Moergestel) in de besluitvormende fase. Maar besluiten zijn nog geen woningen.

Betaalbare woningen

Onlangs werden wij bijgepraat tijdens de ‘themasessie Wonen’. Verhelderend, maar we zijn er nog steeds niet gerust op. Helemaal als er door collega’s gezegd wordt dat we pér project moeten kijken hoeveel betaalbare woningen er eventueel kunnen worden gebouwd. In de praktijk hoor je dan vaak dat het op deze plek niet past of dat de betreffende ontwikkelaar er dan te weinig aan verdient. PRO zegt: ga in overleg, stel eisen en kijk wat wél kan. Kleur eens buiten de lijntjes. Projectontwikkelaars zijn niet heilig.

Komt het goed?

We horen de wethouder en andere partijen zeggen van wel. PRO begrijpt heus dat het, mede door eerdergenoemde omstandigheden, een lastige opgave is om de beoogde woningbouwdoelen te behalen. Maar laten we er in ieder geval álles aan doen om te blijven bouwen voor mensen die het wat minder breed hebben. Ergens moeten die betaalbare koop- en huurwoningen toch komen? Wij vinden van wel. Nu en ook na maart 2026, als er weer verkiezingen zijn.

Deel uw zorgen en ideeën met ons

Mocht u zelf creatieve of kansrijke ideeën hebben, dan horen we dat graag. Onze fractievergaderingen zijn openbaar en we willen altijd met u in gesprek.

Vragen? Reacties? fractie@pro-oisterwijk.nl

Casper Boot
Fractievoorzitter PRO

 

Het bericht PRO: Wonen, maar waar dan? verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)