uitgelicht

Menwedstrijden Heukelom barsten weer los


Van 5 tot en met 7 april barst de strijd in Heukelom weer los; drie dagen geweldig mooie paardensport!

Enkel, maar ook dubbel e n vierspan komen voorbij.

De samengestelde menwedstrijd in Heukelom is erg populair onder de menners omdat het de seizoensopener is. Vanuit heel Nederland en België reizen de menners af naar Heukelom om daar deel te nemen aan de menwedstrijd die wordt gehouden in een prachtige omgeving. Vanwege de grote belangstelling en de lange wachtlijst is besloten om de grootste rubriek al op vrijdagmiddag te laten starten. Op die manier kunnen 120 aanspanningen deelnemen.

De menwedstrijden in Heukelom zijn mooi om te zien voor jong en oud. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen; op vrijdag en zaterdag worden de dressuur en de vaardigheid verreden, en op zondag vindt de spectaculaire marathon plaats. Hierbij worden deelnemers ingedeeld in diverse categorieën en niveaus. De diversiteit is groot; er zijn paarden en pony’s, en er rijden enkelspannen (1 paard/pony), dubbelspannen (2 paarden/pony’s) en zelfs vierspannen (4 paarden/pony’s voor de wagen) mee. Bij de dressuur moeten de aanspanningen diverse figuren/oefeningen rijden die beoordeeld worden door een jury. De vaardigheid is een traject waarbij de aanspanning probeert foutloos en binnen een bepaalde tijd een parcours met pionnen met balletjes erop af te leggen. Tijdsoverschrijding en afgeworpen balletjes leveren strafpunten op.

Met vierspan langs diverse hindernissen (Foto: Leny van Schijndel)

Het grootste spektakel vindt plaats op zondag, wanneer de marathon wordt verreden. De marathon bestaat uit een wegtraject en vervolgens wordt er een traject afgelegd met diverse hindernissen. De meeste paarden worden heel enthousiast in de marathon en dan is het aan de menner om zo snel mogelijk en foutloos door de hindernissen heen te sturen. Hierbij staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Tijdens de marathon vinden er diverse veterinaire controles plaats om te kijken of de paarden voor, tijdens en na de hindernissen nog in goede conditie zijn.

Ook dit jaar mag de organisatie weer gebruikmaken van de terreinen aan de Oisterwijksebaan / Laag Heukelomseweg en wordt er een traject gereden door de schitterende omgeving. Er zijn een heleboel vrijwilligers die hun steentje bijgedragen hebben om er weer een succesvol weekend van te maken. Naast de sponsoren die het evenement al jaren ondersteunen zijn er nieuwe sponsoren verwelkomd die de menwedstrijden in Heukelom een warm hart toedragen en de organisatie mede mogelijk maken.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken, de toegang is gratis. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten op het hoofdterrein.