ondernemers

Weer verliest Gemeente Oisterwijk een rechtszaak en moet betalen


Een soap is het; de bijna wekelijks terugkerende rubriek; de golf van door de gemeente verloren rechtszaken. Het gaat bovendien heel vaak niet eens om de inhoud, maar om de procedure, zo ook deze.

 

Burgemeester Hans Janssen, portefeuillehouder voor juridische zaken (Foto: Masja Vlaminckx).

De conclusie van de deze week uitgesproken zaak: ‘De rechtbank veroordeelt het college tot betaling van 4.468,15 aan proceskosten aan verzoekster.’ Gemeente Oisterwijk dacht een trucje uit te halen om die kosten bij de inwoner neer te leggen, maar daar is zowel de inwoner als de rechter niet in getrapt.

Bezwaar

Een inwoner had bezwaar tegen een bouwvergunning. Gemeente Oisterwijk liet die zaak zover komen, dat het voor de rechter moest worden voorgelegd. Tijdens die rechtszaak in augustus 2023, gaf gemeente toe dat er aan die vergunning ‘een gebrek kleeft’.

In plaats van echter het bezwaar van de inwoner gegrond te verklaren, heeft Gemeente Oisterwijk de vergunning ingetrokken omdat de aanvrager van de vergunning was verhuisd en geen gebruik zou maken van die vergunning.

Trucje

Het ‘trucje’ zat daarin, dat de gemeente hiermee volgens eigen zeggen niet in was gegaan op het bezwaar van de inwoner, maar de intrekking betrekking had op de verhuizing van de aanvrager. Daarmee zou de gemeente niet aansprakelijk zijn voor de hieraan voorafgaande gerechtelijke proceskosten van de bezwaarmakende inwoner.

En daar was de betreffende inwoner het niet mee eens; immers had die al een rechtszaak moeten voeren en kosten gemaakt én had de gemeente bij die rechtszaak al aangegeven dat de vergunning niet pluis was. Het verzoek van deze inwoner aan de gemeente, om de proceskosten te betalen, werd echter door de gemeente niet gehonoreerd.

Tweemaal

Met het gevolg dat deze inwoner voor de tweede keer naar de rechter moest, deze keer om de gerechtskosten terug te krijgen. En de rechter is het eens met die inwoner, en heeft het trucje van de gemeente opzij geschoven.

Beide rechtszaken waren overbodig en hadden met eerdere overleg en zorgvuldig handelen van de gemeente geheel voorkomen kunnen worden. Inwoners hoeven daar niet de dupe van te worden; Gemeente Oisterwijk moet (alweer) betalen …

Lees ook: College mist kennis en capaciteit om rechtszaken te voorkomen