uitgelicht

College Oisterwijk mist kennis en capaciteit om rechtszaken te voorkomen


Volgens burgemeester Hans Janssen was er met de interne organisatie niks mis; toch moet het college (burgemeester en wethouders) nu erkennen dat zij voor de rechter kwamen, vanwege ontbrekende ‘specifieke benodigde expertise en beperkte inhuurcapaciteit’.

Afgelopen jaar viel op dat Gemeente Oisterwijk veel rechtszaken verliest. Begin deze maand kregen inwoners in maar liefst vier uitspraken gelijk van de rechter (klik). De gemeente liet niets van zich horen!

Negeren

In deze en een aantal eerdere kwesties zijn de betreffende inwoners naar de rechtbank gegaan, omdat het college niet tijdig reageert op een verzoek of bezwaar van die inwoners. Zo werd in dit geval op 4 november 2021 een aanvraag ingediend; en heeft de rechter uiteindelijk op 26 januari 2024 uitspraak gedaan. Die uitspraak betreft een opdracht aan het college, om binnen 14 dagen een besluit te nemen. Ruim twee jaar heeft het college gewacht, waarbij tussentijds ook aanmaningen zijn gestuurd, en ook vanuit de rechtbank kwam een verzoek tot informatie naar het gemeentekantoor. De rechters kregen geen antwoord; bij de zitting was niemand van de gemeente aanwezig.

Gedwongen

Burgemeester Hans Janssen, portefeuillehouder voor juridische zaken (Foto: Masja Vlaminckx).

De eisende inwoners krijgen gelijk; de gemeente moet betalen; en binnen 14 dagen een besluit nemen. Dat besluit is afgelopen vrijdag genomen, ‘binnen de termijn die de rechter ons heeft opgelegd,’ aldus een woordvoerder namens verantwoordelijk burgemeester Hans Janssen. Op de vraag waarom het college niet eerder, binnen de daartoe wettelijk vastgestelde termijn heeft gereageerd, liet de woordvoerder weten: ‘Dat heeft te maken met specifieke benodigde expertise en beperkte (inhuur)capaciteit.’

Raadsvragen

Eerder op deze website, in de raad, én in een artikel van PIT Onderzoek kwam aan bod dat er door Gemeente Oisterwijk opvallend veel rechtszaken worden verloren. Volgens berekening door PIT Onderzoek winnen 75% van de inwoners van Oisterwijk hun zaak; andere gemeenten hebben nauwelijks of geen rechtszaken verloren; in 67% van de door inwoners gewonnen rechtszaken gaf de rechter aan dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld. Janssen gaf in reactie op vragen van raadsleden aan: ‘Het beeld klopt niet.’ In een later artikel van het Brabants Dagblad stelt hij ‘zich niet te herkennen in het beeld dat wordt geschetst.’