uitgelicht

De keukenopstellingen voor een smalle ruimte *


De keukenopstellingen die je op social media voorbij ziet komen zijn vaak heel groot. Maar niet iedereen heeft natuurlijk de ruimte voor zo’n grote opstelling. Dan kan het best lastig zijn om te weten welke opstelling wel in jouw keuken past. Zeker als de keuken smal is, is dit soms best een puzzel. Om je van wat inspiratie te voorzien hebben we een aantal keukenopstellingen voor je uitgelicht die geschikt zijn voor een smalle keuken. Wie weet zit jouw opstelling ertussen!

 

Parallel keuken

Een van de meest geschikte keukenopstellingen voor een smalle ruimte is de parallel keuken. Bij deze opstelling worden twee keukenblokken recht tegenover elkaar geplaatst. Vaak zijn deze twee blokken even lang, maar je kunt ook voor twee verschillende lengtes kiezen. Net wat je mooi en praktisch vindt! Tussen de twee keukenblokken moet je gemiddeld 1 meter afstand houden. Anders kun je bijvoorbeeld de vaatwasser niet meer opendoen als je erachter staat. De opstelling is zo ideaal voor een smalle keuken omdat de delen relatief weinig ruimte innemen. Bovendien creëer je er ook heel makkelijk werk- en opbergruimte mee.

Rechte keuken

De rechte keuken bestaat maar uit één blok. Deze wordt over het algemeen tegen de muur aan geplaatst. Je kunt dit blok zo lang of kort maken als je zelf wil. Omdat deze opstelling maar uit een deel bestaat, is het dus een ideale opstelling wanneer jij een smalle keuken hebt. Je houdt bij deze opstelling voldoende beweegruimte over, wat natuurlijk wel zo fijn is. Daarnaast kun je de rechte keuken op verschillende manieren indelen en daardoor aanpassen aan je behoefte. Wanneer je bijvoorbeeld veel opbergruimte wil, kun je kiezen voor een aantal hoge kasten of bovenkasten.

Veel keuken in een kleine ruimte (Bron: Pexels.com)

L-keuken

Wanneer je niet de ruimte hebt voor een parallel keuken, maar wel een wat grotere opstelling wil dan is een L-keuken misschien wel wat voor jou. Deze opstelling bestaat uit twee delen die tegen elkaar worden geplaatst. De ene zijde is wat korter dan de andere, waardoor dus de L-vorm van de opstelling ontstaat. Wanneer je bijvoorbeeld een smalle open keuken hebt, kan dit nog weleens de ideale keukenopstelling voor je zijn. Bovendien heb je dus net wat meer opberg- en werkruimte dan bij een rechte keuken.

Smal kookeiland

Het kookeiland is niet de eerste keukenopstelling waar je waarschijnlijk aan denkt wanneer je een smalle keuken hebt. Maar wanneer je een open keuken hebt en toch een kookeiland wil, is dit wel mogelijk. Er zijn namelijk ook smalle kookeilanden. Deze zijn wat smaller dan de ‘gewone’ eilanden en nemen daardoor minder ruimte in beslag. Dit is dus ideaal wanneer je graag voor een keuken met eiland wil kiezen, maar een smalle ruimte hebt. Je kunt een smal eiland bovendien hetzelfde indelen als een gewoon eiland. Je hebt alleen wat minder opberg- en werkruimte.

Doe inspiratie op

Wil je graag nog wat meer inspiratie opdoen voor de keukenopstelling van jouw smalle keuken? Op de website van veel keukenwinkels vind je allerlei keukens en keukenopstellingen. Daar staan vaak ook smalle en kleine keukens bij. Op deze manier kun je dus keuken inspiratie opdoen voor jouw smalle keuken!

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer