ondernemers

Lezers reageren op Staalbergven of Den Donk


Afgelopen week hebben wij onze lezers gevraagd te reageren op de vraag of het Staalbergven deels gerenoveerd moet worden met een budget van 5 miljoen euro (zonder het diepe wedstrijdbad), of juist een gehele renovatie met een investering van 6,5 miljoen gewenst is (inclusief het diepe wedstrijdbad), of dat een buitenbad bij binnenbad Den Donk een optie zou zijn voor geschat bijna 2 miljoen.

De gebouwen en zwembaden die gerenoveerd moeten worden; het rechtse grote diepe bad zou komen te vervallen. (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Lezers geven samengevat onder andere aan dat het nu na jaren van slecht onderhoud snel en goed moet gebeuren, een aantal vinden de investeringen en de te verwachten entreegelden te hoog, anderen hebben er juist alles voor over het Staalbergven geheel te renoveren, de chloorbaden hebben duidelijk voorkeur op het ven, de sfeer van het Staalbergven is aantrekkelijk voor toerisme en de optie van Den Donk doet het met name goed voor de lokale jeugd en families met kinderen.

Voorstel renovatie
Het huidige voorstel van het college (burgemeester en wethouders) omvat de renovatie van de gebouwen, horeca en het recreatiebad. Het diepe wedstrijdbad komt in dit voorstel te vervallen. Een deel van het ven werd eerder al afgesloten. Het andere deel van het ven blijft beschikbaar, en ook de unieke ligging waardoor het Staalbergven zo werd gewaardeerd blijft in dat geval bestaan. De kosten voor deze gedeeltelijke renovatie bedragen 5 miljoen, de jaarlijkse kosten zijn hoger en de bezoekers gaan een hogere entree betalen. Ongeveer 49% zegt voor dit plan te zijn.

Gehele renovatie
In het voorgestelde plan vervalt het diepe wedstrijdbad. Daarmee beperkt de gemeente de gebruiker; geen baantjestrekken en niet meer duiken in het diepe. De kosten voor een renovatie inclusief dit diepe bad zou 6,5 miljoen bedragen. Ongeveer 11% van de lezers die hebben gereageerd hebben de extra kosten hiervoor over.

Alternatief
Hoewel nu veel lastiger te realiseren – immers was het eenvoudiger in te passen geweest voorafgaande aan de realisatie van het nieuwe binnenbad op sportpark Den Donk – is er een alternatief denkbaar in de combinatie van een recreatief buitenbad met ligweide en speeltoestellen e.d. bij het nieuwe binnenzwembad Den Donk. Het werd in 2020 bekeken door PIT Onderzoek (klik). Samen met de sloop van het Staalbergven zou dit op geschat bijna 2 miljoen uitkomen. De jaarlijkse kosten zijn lager (personeel en voorzieningen worden gecombineerd gebruikt), en daarmee kunnen belastingen en entreegelden lager blijven. Voor deze optie kiest 33%.

De overige 7% twijfelt tussen beide mogelijkheden of stelt diverse randvoorwaarden om tot de ene of andere keuze te komen.

Het is uiteraard aan de gemeenteraad om keuzes te maken; het voorstel tot renovatie wordt 14 december in de gemeenteraad besproken.