uitgelicht

Gemeente zoekt alternatief voor onterecht gekapte bomen in Moergestel


Vorige week werd bekend dat Gemeente Oisterwijk onterecht vijf bomen heeft gekapt bij een bouwproject in Moergestel. Er was geen vergunning voor.

Vijf van deze bomen zijn verleden tijd; een groot gapend gat in de laan met groen. Drie daarvan stonden in het oorspronkelijke plan; twee niet (Bron: Google Maps).

In reactie op vragen vanuit onze redactie laat een woordvoerder weten: ‘De gemeente heeft opdracht gegeven voor de kap. Daarbij is ervan uitgegaan dat met de omgevingsvergunning ook een kapvergunning aangevraagd was.’ Volgens de gemeente was dat laatste afgesproken, maar niet gebeurd. ‘Door miscommunicatie tussen gemeente, projectontwikkelaar en de rooier zijn twee bomen gekapt die niet gekapt hadden moeten worden. Het was de bedoeling om vijf bomen te rooien. Daarbij zijn 2 verkeerde bomen gekapt.’

Omdat er geen vergunning voor de kap is afgegeven, zijn er ook geen bezwaarmogelijkheden geweest. Formeel zijn daarmee alle vijf de bomen vooralsnog onterecht gekapt. Gemeente Oisterwijk wil dit recht zetten door ‘alsnog de procedure aanvraag kapvergunning te doorlopen’. Omdat de bomen al zijn verwijderd, betreft dat een formaliteit.

Zou de gemeente samen met de projectontwikkelaar het oorspronkelijke plan aanhouden, en daarvoor zonder bezwaren de vergunningsprocedure doorlopen, dan zouden er nog twee bomen om moeten. Immers zijn bij het rooien twee verkeerde bomen gerooid. Dat wil de gemeente alsnog proberen te voorkomen, ‘we onderzoeken of andere bomen alsnog weg moeten of dat er een alternatief mogelijk is. Daarnaast gaan we in overleg met het B-team de herplant op deze locatie bepalen.’

Dat de natuurwaarde en het straatbeeld met deze misser zijn aangetast mag duidelijk zijn. De kosten voor herstel, en de financiële waarde van de schade is door de gemeente nog niet berekend. Ook over de bekostiging zijn nog geen afspraken gemaakt.