uitgelicht

Gemeente Oisterwijk komt met regels voor prijzen en doelgroepen van huur- en koopwoningen


Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de invoering van een doelgroepenverordening. Dit zijn regels waardoor huur- en koopwoningen in het sociaal en middensegment voor langere tijd betaalbaar en bereikbaar blijven voor lage en midden inkomens. De raad neemt in december hierover een besluit.

Wethouder Eric Logister: “er is in onze gemeente veel vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen, met name voor woningenzoekenden met een laag of een midden inkomen. Deze wettelijke regels maken het mogelijk om zowel huur- als koopwoningen langere tijd betaalbaar én bereikbaar te maken voor inwoners met een laag of midden inkomen. Dat doen we door het noemen van maximale huur- en koopprijzen en aan te geven welke woningen voor welke doelgroepen zijn”.

Maximale huur- en koopprijzen

Bij nieuwbouw kan de gemeente voorwaarden stellen aan prijzen en doelgroepen (Bron: Gemeente Oisterwijk).

In de verordening staan regels voor het vaststellen van de (maximale) huurprijzen van de sociale huur en middel dure huurwoningen. De maximale huurprijs van de sociale huurwoningen is wettelijk bepaald en wordt jaarlijks door het Rijk vastgesteld. De maximale koopprijs van sociale koopwoningen en middel dure huurwoningen zijn ook vastgelegd en sluiten aan bij prijsgrenzen van het Rijk voor betaalbare huur- en koopwoningen.

Doelgroepen
Daarnaast staan in de verordening regels voor welke doelgroepen de nieuwbouw sociale huur- en koopwoningen en middel dure huurwoningen bedoeld zijn. De doelgroepen worden bepaald aan de hand van maximum inkomensgrenzen. Deze is voor sociale huurwoningen wettelijk bepaald. Voor sociale koopwoningen is de inkomensgrens bepaald op basis van het huishoudensinkomen van de koper(s) dat nodig is voor het verkrijgen van een lening voor de aankoop van een sociale koopwoning. Voor middel dure huurwoningen is de maximale inkomensgrens berekend, aan de hand van het inkomen dat nodig is om de woning te kunnen huren en daardoor ook beschikbaar blijft voor de beoogde specifieke doelgroepen. De verordening regelt ook dat de sociale en de middel dure huurwoningen voor een langere periode beschikbaar moeten blijven voor de daarvoor aangewezen doelgroepen. Dit worden de minimale instandhoudingstermijnen genoemd.

Toewijzing door woningcorporaties
De verordening regelt niet de individuele toewijzing van sociale (huur en koop) en midden dure huurwoningen. De toewijzing aan individuele huishoudens vindt plaats op basis van de regels voor verdeling en toewijzing die woningcorporaties hiervoor hanteren.