ondernemers

Gemeente heeft vijf monumentale bomen onterecht gekapt in Moergestel (Update)


Deze week bij het Brabants dagblad een bizar verhaal; Gemeente Oisterwijk kapt vijf beeldbepalende bomen, zonder vergunning, en ook nog de verkeerde!

Vijf van deze bomen zijn verleden tijd; een groot gapend gat in de laan met groen (Bron: Google Maps).

Jaren terug werd een (iets kleinere) blunder gemaakt bij een boom aan het Rootven in Moergestel, toen de gemeente de verkeerde boom heeft omgehaald. En ook op het plein in Moergestel ging het mis, toen een iets te ijverige ambtenaar kort voor kerst alle bomen liet omzagen, daags voordat het college een besluit zou nemen over uitstel daarvan.

Nu zijn afgelopen week vijf grote bomen omgehaald op de locatie van de voormalige basisschool Bienekebolders. Aldaar wordt het oude gebouw omgebouwd tot appartementen, en komen daarnaast enkele grondgebonden woningen. Het plan was, dat er vijf bomen zouden worden gekapt, die nodig zijn voor de toerit op het terrein. Daarvoor was nog geen vergunning. Per abuis heeft Gemeente Oisterwijk zonder vergunning deze vijf bomen omgehaald, en twee die weg zouden moeten staan er nog. Het betreft grote mooie bomen in een oude laan, de Bosstraat in Moergestel.

Gemeente Oisterwijk erkent dat deze een grove blunder heeft begaan, en zegt tegen het Brabants Dagblad (klik hier): ‘Het was de bedoeling om de kapvergunning voor deze bomen gelijk te laten lopen met de omgevingsvergunning voor de woningen, zodat duidelijk is waarvoor de bomen moesten wijken. Daar is het misgegaan.’ Omwonenden trokken aan de bel, en ook het B-team werd erbij betrokken. Die hebben hier uiteraard geen goed woord voor over. Ruud van der Star, voorzitter van deze biodiversiteitsclub, wil met de gemeente in overleg voor compensatie, maar geeft aan dat het 30 jaar kost voordat deze groei gecompenseerd is.

Het ging hier goed mis: er was nog geen vergunning en de verkeerde bomen werden aangewezen.

Lees ook: Gemeente zoekt alternatief voor onterecht gekapte bomen