uitgelicht

Bewoners hangen eigen lampen op bij uitval straatverlichting


Gemeente Oisterwijk kampt al ongeveer een jaar met problemen in de straatverlichting, die dan ook nog eens meerdere weken uit blijft.

Medewerkers herstellen de straatverlichting (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Soms gaat het bij een melding in de Fixi app snel, en staat er nog dezelfde dag een medewerker voor de deur. Maar bij uitval van de straatverlichting, juist nodig voor goed zicht in het verkeer en het helpen voorkomen van inbraken, duurt het 4, 6 of soms zelfs meer weken voordat er een oplossing komt. Dat viel bijvoorbeeld op in december vorig jaar in de Almystraat en omgeving, en blijkt nog steeds een probleem.

Haaren

‘In Haaren, omgeving Burgemeester Schijvensstraat, Wethouder Bressersstraat en nog enkele aansluitende straten is al weken de straatverlichting defect. Op de Wethouder Bressersstraat hebben mensen inmiddels zelf maar solarlampjes aan de lantaarnpalen gehangen. De eerste meldingen werden al eind juli gedaan, echter tot op heden is er nog geen oplossing,’ aldus de noodkreet van een van de inwoners richting onze redactie. ‘De Gemeente geeft aan dat Enexis op de hoogte is en het gaat herstellen. Dit zou volgens de gemeente de 21e gebeuren, echter nog steeds geen verlichting.’

Oisterwijk

Een blik op de Fixi-app, de plek waar inwoners digitaal hun meldingen kunnen doen, toont aan dat ook in de wijken Waterhoef, Bunders, op KVL, in het Westend en Pannenschuur bewoners van meerdere straten langere perioden zonder verlichting zitten. In Moergestel is een fietspad ’s nachts in het donker gehuld.

Gemeente

Gemeente Oisterwijk is als wegbeheerder en eigenaar van de openbare ruimte verantwoordelijk voor het beheer van de straatverlichting. Die straatverlichting is aangesloten op kabelwerk dat in beheer is bij Enexis; deze zorgt voor het kabelwerk in de grond. Eerder liet de gemeente weten dat vanwege personeelstekort het zoeken naar de storing vier tot zes weken duurt. ‘Afhankelijk van wat uit dit bodemonderzoek komt, kan Enexis de storingswerkzaamheden inplannen.’ En zo liet de gemeente destijds ook weten: ‘Als gemeente hebben wij geen invloed op de planning.’

Tussentijds is het blijkbaar niet altijd mogelijk – of in ieder geval niet gebruikelijk – een tijdelijke voorziening te treffen.