uitpunt

Bezoek de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Stadsgids Helene Groenland leidt u zondag 27 augustus 2023 graag rond over de Joodse begraafplaats in Oisterwijk.

Joden leggen steentjes bij een bezoek in plaats van bloemen (Foto Mathijs Welmers).

Ze vertelt over de Joodse gemeenschap waarvan er velen hun laatste rustplaats gevonden hebben in de Poelen. Dat is de benaming van de streek aan de Hondsbergselaan waar het Huis van de Levenden in 1748 is opgericht. Een prachtige naam waaruit een diep geloof spreekt. Als je hier begraven ligt wacht je tot de hemelse verlosser komt. Waar woonden deze joden en waar kwamen ze vandaan. Interessante anekdotes komen voorbij en ook komen de rituelen bij een begrafenis aan de orde. Maar ook de gebruiken bij een geboorte. De laatste begraving vond dit jaar nog plaats.

De start van de rondleiding over dit indrukwekkend rijksmonument is bij de poort aan de Hondsbergselaan  en begint om 11.00 uur. De kosten bedragen € 5,= en u dient zich even op te geven op de website jb-oisterwijk.nl of bel naar 06-55152675. Iedereen is van harte welkom.

Hele jaar
Iedere maand van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven met gids op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats. De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Middels deze rondleidingen blijft niet alleen het culturele erfgoed behouden, maar wordt de kennis daarover ook doorgeven aan huidige generaties. Ruim 200 oude graven “vertellen” in anderhalf uur de boeiende geschiedenis en cultuur van de Joden in Oisterwijk.

strong>Groepen
Het gehele jaar door kunnen groepen op elk gewenst moment deelnemen aan een cultuur historische rondleiding over de Joodse Begraafplaats te Oisterwijk (met uitzondering van zaterdag, de Sabbat). Bel of mail met Kees Welmers via telefoonnummer 06 – 55 15 26 75 om een afspraak te maken. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de geschiedenis van de joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de vroegere gebruiken bij een begrafenis.

De data zijn: 27 augustus, 24 september en 29 oktober.