Het thema dat besproken werd was Stemmingsproblemen/gedragsveranderingen bij dementie, Gastspreker is Hilde van Meel, GZ-psycholoog bij De Wever.
Hilde van Meel heeft verteld over stemmingsproblemen bij mensen met dementie en welke gedragsveranderingen daar bij kunnen optreden. Er is sprake van gedragsverandering en stemmingsproblemen wanneer iemand ander gedrag gaat vertonen dan je tot dan toe gewend was. Dit kan lastiger gedrag zijn maar iemand kan ook juist milder worden. Gedragsveranderingen
komen vaak voor bij dementie. Het veranderend gedrag kan zich uiten door: achterdocht, boosheid, frustratie, angst, ontremming, onrust, verlies van initiatief (niet meer willen wassen of aankleden), nabijheid zoeken, voortdurend vragen stellen. Ook onder- of overprikkeling kunnen triggers zijn voor gedragsproblemen. Er zijn bepaalde vormen van dementie die specifiek gedrag vertonen: bij frontotemporale dementie zie je vaker gedragsveranderingen, bij Lowy body dementie komen hallucinaties en wanen vaker voor.
Het is lastig om te bepalen of gedragsveranderingen een relatie hebben tot een depressie of dat er sprake is van dementie. Het gedrag lijkt sterk op elkaar. Bij een progressief verloop van de klachten zal eerder sprake zijn van dementie. Bij een depressie blijven de klachten vaker gelijk of is het verloop geleidelijker. Een lichamelijke aandoening (zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking) kan gepaard gaan met een plotselinge verandering in gedrag en grote verwardheid. Hier hoeft dan geen sprake te zijn van dementie, maar van een delier. Vaak is deze verwardheid van tijdelijke aard. Het kan lange tijd duren voordat de sluipende cognitieve klachten weg zijn; de klachten kunnen zelfs ook aanblijven. Hieruit blijkt hoe lastig het is om een juiste diagnose te stellen bij veranderingen in gedrag.
Hilde geeft als leestip mee, het boek “Had ik het maar geweten”. Ook beveelt zij de folder “leven met dementie” aan. Hierin staat veel praktische informatie. Veel foldermateriaal is beschikbaar via de informatietafel in het Alzheimer Café.
Na de pauze was ruimte voor vragen. O.a. of erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van dementie. Erfelijkheid zĂłu een rol kunnen spelen. Er is helaas nog veel onduidelijk over de complexe ziekte dementie. Mensen worden ook steeds ouder en met het vorderen van de leeftijd neemt de kans op het krijgen van dementie toe. Afasie komt bij veel vormen van dementie voor. Afasie is een taalstoornis, mensen met afasie kunnen moeite hebben met spreken, begrijpen en schrijven.
Hilde gaf een aantal tips over het omgaan met angst, zowel voor de persoon met dementie als de omgeving.
– Belangrijk is om hierover te praten.
– doe het niet alleen!
– Probeer een vaste routine/structuur aan te houden.
– Zoek informatie en steun.
– Gebruik non-verbale gebaren als een gesprek niet meer mogelijk is.
– Zoek afleiding en ga mee in de emoties.
Tot slot benoemde Hilde de verschillende fases bij dementie als volgt:
– bedreigde ik
– verdwaalde ik
– verborgen ik
– verzonken ik.
De volgende Alzheimer Café bijeenkomst staat gepland op dinsdag 18 juli. Het thema dat besproken wordt is: Invloed van muziek en bewegen bij dementie. Gastspreker: Rein van Bedaf, neurologisch muziektherapeut en werkzaam met diverse doelgroepen, waaronder mensen met dementie. Rein van Bedaf zal vertellen over de invloed van muziek bij mensen met dementie en de relatie tussen muziek en motorische gebieden.
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.
Inloop vanaf 19.30 uur. Duur programma van 20.00 – 22.00 uur. Locatie De Coppele, Prunusstraat 69, Oisterwijk. Aanmelden is niet nodig.