ondernemers

Bedrijven in Gemeente Oisterwijk voorlopig geen uitbreiding op stroomvoorziening


Wil je een bedrijf vestigen, of uitbreiden, of wil je bijvoorbeeld als bedrijf een zonnepark aanleggen, dan is de kans groot dat je komende 5 tot 10 jaar geen aansluiting krijgt op het stroomnet.

Een immens ‘park’ van zonnepanelen, vanaf de grond niet zichtbaar, des te meer vanuit de lucht (Foto: Hans van Brunschot).

Netbeheerder Enexis heeft aan wethouder Eric Logister laten weten: ‘De wachtlijst met bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen op het elektriciteitsnet is intussen verdrievoudigd. Dit betekent dat de vrijgekomen ruimte helaas lang niet voldoende is gebleken om álle bedrijven te helpen. We verwachten op dit moment dat – ondanks alle inspanningen – de wachtlijsten de komende vijf tot tien jaar niet zullen zijn weggewerkt. Met lange wachttijden voor bedrijven tot gevolg die willen verduurzamen, uitbreiden of zich vestigen. Transportschaarste is daarmee gedurende een lange periode de nieuwe realiteit.’

Met de toename van gebruik en het tegelijk ook opwekken van elektriciteit zou men verwachten dat er genoeg stroom beschikbaar is, en dat klopt. Waar het mis gaat is de kabeldikte, die de enorme stroomgebruik niet aan kan. Er moeten daartoe dikkere kabels gelegd worden en die ‘verbouwing’ dat duurt nog vele jaren. ‘De industrie elektrificeert en er komen steeds meer laadpalen, warmtepompen, zonnepanelen en windturbines bij. De drukte op het elektriciteitsnet is hierdoor immens. De verbouwing is nog lang niet klaar, maar op steeds meer plekken lopen we hierdoor tegen de grenzen van de capaciteit van het elektriciteitsnet aan.’

Particulieren kunnen nog wel worden aangesloten (dat is een verplichting), maar voor hen is er de kans dat bij een toename van opgewekte energie door zonnepanelen in een wijk deze op zonnige dagen worden uitgeschakeld (vanwege te hoge spanning op het net). Ook komt het voor dat de energie die wordt opgewekt geen geld oplevert, maar juist geld kost (een negatieve kostprijs voor iedere kWh). Voor gemeenten die van het gas af willen kan dit eveneens problemen opleveren, mochten deze gebruik willen maken van het stroomnet als alternatief. Wel ziet Enexis mogelijkheden in systemen op waterstof, groen gas en de inzet van warmtenetten.