ondernemers

Wijkregisseurs Gemeente Oisterwijk gaan naast de inwoners staan


Sinds een maand heeft Oisterwijk twee wijkregisseurs. In onze gemeente een nieuwe rol die volgens de gemeente nog niet in beton is gegoten. De wijkregisseurs kunnen dat voor een deel nog zelf vormgeven: “Wij zijn de verbinders tussen de inwoners en de gemeente. Hoe we dat invulling geven, hangt voor een deel af van onze inwoners. We willen in een behoefte voorzien.”

De twee nieuwe wijkregisseurs (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Een gesprek met Tessa Van Spaandonk en Marscha van Fessen. Zij zijn de 1e wijkregisseurs van Oisterwijk. Tessa is aanspreekpunt voor Moergestel. Marscha voor Haaren en Heukelom en Oisterwijk doen ze samen. De wijkregisseurs zijn het 1e aanspreekpunt voor inwonersinitiatieven: “Inwoners weten als geen ander wat er speelt in hun wijk en waar ze behoefte aan hebben. Ze kunnen dat vaak ook prima zelf regelen, maar soms is afstemming nodig met de gemeente. Dan zijn wij het eerst aanspreekpunt. Wij denken mee, geven tips over eventuele subsidies, gaan naast de inwoners staan en niet er tegenover. Helaas hebben inwoners dat gevoel nog wel eens. Dat gevoel willen we wegnemen. Niet door dingen over te nemen of overal ja op te zeggen. Maar wel door samen te kijken hoe we dingen voor elkaar kunnen krijgen. En als iets niet kan dan moeten we heel goed uit kunnen leggen waarom niet’, aldus Marscha.

Inwoners kunnen op veel verschillende manieren zaken regelen met de gemeente. Tessa legt uit dat de wijkregisseurs daar geen vervanging voor zijn: “We zijn geen alternatief voor de normale route. Een vergunning vraag je nog steeds aan via de website, een melding over zwerfvuil doe je via Fixi en met een zorgvraag kun je terecht bij Loket Wegwijs. Loop je vast of kun je niet de juiste persoon te pakken krijgen? Dan kunnen wij wel uitkomst bieden. We kennen de weg binnen de gemeente en kunnen makkelijker lijntjes leggen.”

In de ideale situatie is een wijkregisseur op de hoogte van alles wat er in de wijk speelt, dat is het ultieme doel van Tessa en Marscha, “We willen de verschillende ontwikkelingen in de wijk kennen. Dat halen we enerzijds op bij onze collega’s en daarnaast gaan we veel de wijk in om met inwoners in gesprek te gaan. We kennen allemaal de voorbeelden van werkzaamheden die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Jammer als je als gemeente geld steekt in het opknappen van een speelplek terwijl de inwoners al ideeën hadden voor een gezamenlijke moestuin. Daar laten we nog te vaak kansen liggen.”

Tessa en Marscha gaan de komende tijd vooral op veel plekken in onze gemeente hun gezicht laten zien. “Het begint ermee dat mensen weten wie we zijn, hoe ze ons kunnen bereiken en wat we voor ze kunnen betekenen”, aldus Tessa. Marscha vult aan: “En als inwoners ons willen uitnodigen voor een gesprek of bijeenkomst, we komen graag!” Heb je een vraag voor Tessa of Marscha? De wijkregisseurs zijn bereikbaar via het e-mailadres wijkregisseurs@oisterwijk.nl of via 013-5291311.