Care Inn

Thomas van Berkel achttiende op NK 3000 meter


In het weekend van 25 en 26 februari werden in Utrecht twee Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren gehouden. Namens Schaatsclub De Vennen uit Moergestel had Karlijn Schellekens zich overtuigend gekwalificeerd voor het Sprintkampioenschap voor meisjes Junioren-B en had Thomas van Berkel een startbewijs veroverd voor het Afstandskampioenschap 3000 meter voor jongens Junioren-A. Karlijn moest wegens ziekte helaas uitvallen, maar Thomas behaalde een keurige achttiende plaats. Andere leden van de Vennen kwamen in actie in Heerenveen, Breda en Tilburg.


Thomas van Berkel, achttiende plaats op NK 3000 meter (Foto: Wouter Groenen)

Karlijn Schellekens was de dagen voorafgaand aan het weekend al niet fit, maar wilde ondanks een verre van optimale voorbereiding toch deelnemen aan het Nederlands Sprintkampioenschap. Na een tegenvallende twintigste plaats op de eerste 500 meter (tijd 44.30) reed zij een prima eerste 1000 meter. Haar tijd van 1:27.50 was namelijk goed voor de elfde plaats waardoor zij aan het einde van de eerste wedstrijddag op de veertiende plaats in het tussenklassement stond. Na thuiskomst en in de nacht verergerden de ziekteklachten helaas echter zo ernstig dat het niet mogelijk was om ook de tweede dag van start te gaan.

Op het zware ijs van de half-overdekte Utrechtse ijsbaan werden tijdens het Nederlands Afstandskampioenschap 3000 meter geen supertijden gereden. Net als de andere jongens Junioren-A bleef Thomas van Berkel met zijn tijd van 4:12.35 bijna tien seconden boven de tijden die hij normaliter op het ijs van Thialf in Heerenveen rijdt. Met deze tijd was Thomas toch keurig de achttiende Junior-A van Nederland.

Teun van der Linden mocht op zaterdag 25 februari in Heerenveen deelnemen aan een wedstrijd voor topteams, waarbij ook toppers als Dai Dai N’tab en Irene Schouten aan de start stonden. Teun reed hier 41.72 op de 500 meter en 2:02.09 op de 1500 meter.

Op vrijdagavond 24 februari werd in Breda de voorlaatste wedstrijd van de Zuid-Nederlandse Marathoncompetitie gehouden. Tom van Dijck ging hier voor de derde keer op rij als winnaar in de categorie heren C2 over de finish. Jan op ’t Hoog evenaarde met een vierde plaats bij de Masters-2 zijn beste prestatie van het seizoen.

Aan het einde van het weekend namen Maartje en Tom van Dijck deel aan een wedstrijd in Tilburg. Maartje verbeterde hier in twee ritten haar persoonlijke records (PR’s) in totaal met precies vier seconden. Op de 500 meter was zij met 52.22 namelijk 0.06 seconde sneller dan haar oude PR en de 1:47.24 was zelfs een verbetering met 3.94 seconden. Tom reed de 500 meter in een tijd van 44.64 en had voor de 1500 meter 2:38.63 nodig.