uitgelicht

Hoe kun je een keuken op maat laten maken voor een kleinere ruimte? *


Een keuken op maat brengt meerdere geweldige voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor unieke keuken en eenheid in je interieur.


Naast deze algemene voordelen van een op maat gemaakte keuken, zijn er een aantal extra voordelen voor keukens in een kleine ruimte. Je kunt een maatkeuken namelijk zeer efficiënt en compact maken. Dit bespaart je niet alleen een hoop ruimte in je woning, maar ook tijd bij het bereiden van je maaltijden omdat je alles bij de hand hebt. In dit artikel ontdek je drie tips voor maatwerk keukens in kleine ruimtes.

Wat gebruik je?

Wanneer je een keuken op maat laat maken voor een kleine ruimte, is het ten eerste van belang om goed na te gaan welke onderdelen van een keuken je daadwerkelijk gaat gebruiken. Bij een beperkte ruimte is het namelijk aan te raden om alleen de keukenonderdelen toe te voegen die je niet kunt missen. Ieder keukenonderdeel neemt namelijk weer extra ruimte in. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om apparaten als een waterkoker of afwasmachine links te laten liggen. Dit kost je weliswaar extra moeite bij het bereiden van warme dranken of het schoonmaken van je servies, maar de ruimtebesparing die het oplevert kan het meer dan waard zijn. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer slimme oplossingen. Kies bijvoorbeeld voor een kokendwaterkraan en je hebt geen waterkoker meer nodig op het aanrechtblad.

Keukens passend maken kan ook voor kleinere ruimtes (Bron: Mandemakers).

Een efficiënte opberging

Verder is het aan te raden om de opberging van je spullen zo efficiënt mogelijk in te richten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor extra hoge kasten om elke vierkante meter optimaal te benutten. Ook hangende kasten of legplanken kunnen een goede optie zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat ze niet te veel (werk)ruimte in beslag nemen. Zowel hoge kasten als hangkasten komen regelmatig terug in de design keukens van Mandemakers. Op deze manier creëer je een design keuken in een kleine ruimte.

Een passende opstelling

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om voor een passende keukenopstelling te zorgen voor je kleine keuken. Zo valt het keukeneiland bij kleine keukens meestal af. Hoekkeukens, parallel keukens en U-keukens zijn beter geschikt. Dit soort opstellingen nemen minder plaats in en zijn bovendien zeer praktisch voor het koken. Wanneer je graag samen kookt, is een kleine keuken echter niet altijd geschikt. In dat geval is de ruimte vaak te beperkt. Laat je dus goed informeren.

Kortom, op maat gemaakte keukens zijn extra voordelig voor kleine ruimtes. Door te kiezen voor de juiste apparaten, opberging en opstelling, kun je namelijk de nodige ruimte besparen.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer