Care Inn

Na protest bomen op omstreden hitteplek


Dinsdag plantten wethouder Anne Cristien Spekle, Eric Roosen (duurzaam ondernemer in Oisterwijk) en Frans Kapteijns (B-Team Oisterwijk) samen één van de bomen in de omgeving van de parkeerplaats bij het voormalige KVL en het spoor. Onder belangstelling van onder meer leden van het B-team en de Koploperstafel Duurzaamheid Oisterwijk werd de schop ter hand genomen. Door invulling van deze kale plekken met bomen en beplantingen wordt een bijdrage geleverd aan het groener maken van Oisterwijk, maar ook aan de verbetering van de biodiversiteit en het tegengaan van hittestress.

Actie

Frans Kapteijns, Eric Roosen en Anne Cristien Spekle planten een boom (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Eric Roosen en Frans Kapteijns spoorden de gemeente eerder met ludieke acties aan om werk te maken van vergroening in deze omgeving. Wethouder Anne Cristien Spekle sprak haar dank uit: “Soms gaan dingen niet meteen goed en die liggen al snel onder een vergrootglas. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. En er gebeuren ook veel mooie dingen, het is belangrijk om daar dan ook met elkaar bij stil te staan. Fijn dat jullie hier zijn.”

Gelukt

Eric Roosen: “Een boom planten klinkt soms simpeler dan het is. Hoewel de gemeente met veel verschillende factoren rekening moet houden, is het uiteindelijk toch gelukt een start te maken met de vergroening. Ik vind het mooi om te zien dat de gemeente naar mogelijkheden is blijven zoeken en het gesprek met ons is aangegaan.”

To do

De bomen komen op een stuk gemeentegrond tussen de grote parkeerplaats en het spoor. De geasfalteerde vlakte en bebouwing met zogenaamde ‘blokkendozen’ is daarmee nog niet aangepakt; die is in beheer van de aldaar gevestigde ondernemers en ook daar zou meer groen voor verbetering kunnen zorgen. Aan de overkant van de weg werd, eveneens na protest van het B-team, een beschermde boom gered van uitdroging (op de foto in de achtergrond). Dit gebeurde nadat die werd bedreigd door een teveel aan asfalt en stoep.