Care Inn

De kindervriend nieuw en bijzonder boek van Ad van den Oord


Op 1 april a.s. (geen grap!) verschijnt het boek De kindervriend van historisch onderzoeker Ad van den Oord. Dat is precies 13 dagen voor de première van de documentaire Dossier de Kindervriend in cultuurcentrum Tiliander en dat is niet toevallig. Op zijn speurtocht voor de documentaire naar de ware toedracht van de vreselijke moord op 2 jonge meisjes in 1941 stuitte de historicus op zoveel interessant materiaal dat een boek hierover niet kon uitblijven.

"Sherlock" van den Oord

“Sherlock” van den Oord

Sherlock

Binnen de vereniging Oisterwijk in Beeld heeft Van den Oord al de bijnaam Sherlock gekregen naar de beroemde Engelse detective die vele mysteries oploste. Heel wat bijzonderheden bracht hij ook nu weer aan het licht. Daarvoor moest hij wel, samen met de makers van de documentaire, naar regionale en landelijke archieven in Den Bosch, Maastricht, Leeuwarden, Tilburg en Rotterdam. De aanvankelijk beperkte informatie groeide daarmee gestaag en meer dan 2000 documenten werden doorgespit.

Saillante details

Waar de documentairemakers onder andere gebruik maken van interviews, acteurs en figuranten die u meenemen in de tijd waarin de bevolking van Tilburg en Oisterwijk werd opgeschrikt door de verdwijning van de meisjes Annie Remkens en Maria Pagie, gaat Van den Oord een stuk verder. Hij achterhaalde saillante details over met name de dader en schetst een ontluisterend beeld van een man die zich voordeed als een echte kindervriend.

Actueel

Door zijn vermogen om dieper te graven in archieven en verborgen dossiers, is dit boek een ware ontdekkingstocht geworden naar de achtergronden van de dramatische gebeurtenissen die zich in 1941 afspeelden in de Oisterwijkse bossen. Hoewel lang geleden, blijken die gebeurtenissen van toen helaas nog steeds actueel waardoor de inhoud zeker boeit. Van den Oord weet als geen ander de sfeer en het verhaal van die tijd beeldend te beschrijven waardoor het bijzonder interessant en prettig leesbaar genoemd kan worden. De schrijver rekent hiermee af met jarenlang speculaties die in Oisterwijk en Tilburg rondgingen over de ware toedracht.

Niet hetzelfde

Doordat de vormgeving van de documentaire en die van het boek anders is, vormen beide een bijzonder mooie aanvulling op elkaar. Velen hebben wel eens gehoord van het noodlottige einde van de twee jonge meisjes maar hebben nooit de ware toedracht vernomen.

Voor wie geïnteresseerd is in de achtergrond van deze gepleegde misdaden is dit boek dus zeker een aanbeveling. Voor wie echt een compleet beeld wil krijgen, is het lezen van het boek én het zien van de documentaire, op 3 mei in Tiliander, een absolute aanrader.

Het boek is vanaf 1 april te koop bij uitgeverij Het Kwartier van Oisterwijk (www.kwartiervanoisterwijk.nl), Boekhandel Oisterwijk, Bruna Oisterwijk, Johan Heeft Het in Moergestel, boekhandel Gianotten Mutsaers te Tilburg en het heemcentrum van De Kleine Meijerij in Haaren. Wie ook op 3 mei de zeer boeiende documentaire over dit onderwerp wil zien kan een combi-ticket (film en boek) kopen via de website van cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk.

 

Oisterwijk in Beeld