uitgelicht

Gemeente Oisterwijk heeft nog geen Plan B als opvang bij AZC en voor Oekraïnse vluchtelingen moet sluiten


Het aantal asielzoekers neemt toe met opnieuw te verwachten problemen dit voorjaar, en ook het aantal Oekraïense vluchtelingen dat in Nederland verblijft is groot. De tijdelijke opvanglocaties in Oisterwijk en Moergestel worden mogelijk gesloten; een Plan B is er bij de gemeente nog niet.

De voormalige camping De Reebok , momenteel ingezet voor vluchtelingenopvang (Foto: Joris van der Pijll).

Naast de opvang van hoofdzakelijk statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) op het AZC, worden sinds vorig jaar ook asielzoekers opgevangen op camping De Reebok en Oekraïense vluchtelingen gehuisvest op camping Klein Oisterwijk en in het voormalige klooster in Moergestel. Over die diverse opvanglocaties en hun voor- en nadelen hebben we recent een uitgebreide artikelserie gepubliceerd (klik hier).

Nog zes weken

Op dit moment speelt de eventuele verlenging of beëindiging van die opvang. Over zes weken staat de einddatum van de eerste locatie op de agenda. De huidige afspraken over de opvang op camping De Reebok lopen tot 30 april. Mochten gemeente en COA tussentijds niet tot een overeenstemming komen, of anderzins een opvang vinden, dan moeten deze mensen hier weg. Daarna volgt Streekpark Klein Oisterwijk op 27 juli en Klooster Nieuwenhof op 31 augustus.

Volgens een woordvoerder van het college (Burgemeester en wethouders) zijn er voor alle drie van deze tijdelijke opvanglocaties gesprekken gaande over eventuele verlenging. ‘Als hierover meer duidelijk is, bereiden we besluitvorming voor en communiceren we hierover met omwonenden en andere stakeholders.’ Hoewel de tijd dringt, zijn de vluchtelingen hierover nog niet geïnformeerd en zijn er nog geen plannen voor eventuele andere opvang indien een of meerdere van deze locaties niet open kunnen blijven.

Klik en lees hier meer over AZC en vluchtelingenopvang.