ondernemers

4 Tips om veilig op pad te gaan met de scooter *


Wanneer je net een scooter hebt gekocht, kun je vast en zeker niet wachten om heerlijk te gaan rijden. Maar voordat je dat doet, is het belangrijk om de regels te kennen en ervoor te zorgen dat je je scooter op een veilige manier gebruikt. Hieronder vind je 4 tips om veilig op pad te gaan met je scooter. 

  1. Draag een scooterhelm

Sinds januari 2023 is een snorfietshelm op een snorfiets – en dus ook op alle scooters – verplicht. Ook wanneer je scooter niet harder gaat dan 25 km/u. Een helm is absoluut noodzakelijk voor je veiligheid en er is een helmplicht snorfiets waar jij je aan dient te houden. Een scooterhelm biedt je ook bescherming tegen weersomstandigheden, zoals regen of wind. Bovendien houdt een helm je hoofd warm met koud weer en houdt het de zon uit je ogen. Vanwege al deze functionaliteiten zal een scooterhelm dan ook zeker je ritten veiliger maken.

  1. Zorg dat de lampen het doen

Een andere tip die we je mee willen geven is om te controleren of al je lampen werken. Controleer bijvoorbeeld je koplamp, achterlamp en knipperlichten om ervoor te zorgen dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Dit verhoogt je veiligheid. Daarnaast voorkom je hiermee een onnodige boete van de politie. Als de lampen het niet doen, is het een goed idee om deze zo spoedig mogelijk te laten repareren bij een specialist.

  1. Wees je bewust van je omgeving

Het dragen van een scooterhelm is verplicht (Foto: Pixabay)

Verder is het belangrijk dat je je bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Let goed op andere weggebruikers, zoals voetgangers en auto’s. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt van andere voertuigen en let op als er kinderen of dieren in de buurt zijn. Zo zorg je de jijzelf en je medeweggebruikers veilig zijn.

  1. Drink niet voordat je rijdt

Als laatste willen we je aanraden om nooit te drinken voordat je op je scooter stapt. Alcohol en drugs verminderen je reactievermogen en kunnen ervoor zorgen dat je onverwachte manoeuvres uitvoert. Daarom raden we je aan om altijd een heldere geest te hebben voordat je gaat rijden. Hoewel dit advies op voorhand een inkoppertje is, is het nog steeds belangrijk om dit in gedachten te houden.

Qua helm voor op een scooter is het voornamelijk belangrijk dat de helm een ECE 22.05 keurmerk bevat. Op de scooter maakt het dus niet uit of je een motorhelm, brommerhelm of scooterhelm draagt. Vergeet niet dat je veiligheid voorop moet staan. Wees voorzichtig en geniet van je rit.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer