Care Inn

Leerlingen Durendael Oisterwijk bouwen letterlijk aan de weg


Woensdag 2 november was een bijzondere dag voor de leerlingen van het Leer Werk Traject. Om 09.00 uur ’s ochtends werden zij op school opgehaald door medewerkers van Hoppenbrouwers Techniek en gingen ze met een goedgevulde koelbox de hele dag mee ‘op karwei’. Hoppenbrouwers is een van de bedrijven die betrokken zijn bij het stagevoorbereidingstraject van LWT op Durendael.

Stagevoorbereidingstraject

Werk aan de weg…

Van de herfst- tot de kerstvakantie zijn zes derdejaars LWT-leerlingen van Durendael twee dagen per week te gast bij Hoppenbrouwers Techniek, J van Esch uit Cromvoirt (onderdeel van de mbo-opleiding Weijs Werkend leren), Boscafé de Rode Lelie in Oisterwijk en het Ijsboerinneke in Moergestel voor een oefenstage. Tijdens deze periode werkten zij aan vaardigheden die ze nodig hebben voor een individuele hoofdstage naar keuze later dit jaar.

‘Supertoffe samenwerking’

‘Het is echt een supertoffe samenwerking met deze bedrijven,‘ vertelt Evelien Oeben, docent LWT. ‘De leerlingen worden volledig meegenomen in de werkzaamheden van het bedrijf en mogen ook zelf oefenen. Een betere voorbereiding op hun hoofdstage kunnen ze zich niet wensen!’

Oefenen op de werkvloer

Bij Hoppenbrouwers krijgen de leerlingen ‘les’ in veiligheidsregels en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en mogen ze zelf werkzaamheden uitvoeren op de bouwlocaties. Momenteel is dat het installeren van sprinklersystemen bij mooie grote bedrijven in de regio Samen met de medewerkers van J. van Esch uit Cromvoirt, een bedrijf dat zich bezighoudt met de inrichting van buitenruimtes, gaan ze bijvoorbeeld de grasmat van Willem II bijhouden. Bij Boscafé de Rode Lelie in Oisterwijk helpen ze mee met alle voorkomende werkzaamheden, van horeca tot onderhoud van het hele buitenterrein.

Tekort aan praktisch opgeleid personeel

Evelien: ‘Het zijn hele verschillende bedrijven, waar de leerlingen allerlei vaardigheden kunnen oefenen. Mooi om te zien hoe ze elke week groeien op de werkvloer. En heel fijn dat deze bedrijven bereid zijn om onze leerlingen zo goed te begeleiden. Het mes snijdt aan twee kanten, want er is nog steeds een schreeuwend tekort aan praktisch opgeleid personeel. Dus volop kansen voor onze LWT-leerlingen.’