Care Inn

Hoe overleef je de hoge inflatie? *


Een hoge inflatie, zoals we in Nederland nu ervaren, betekent dat de kosten van goederen en diensten snel stijgen – veel sneller dan de lonen. De salarissen die in de vacatures Noord-Brabant aangeboden worden, zouden dus sneller moeten stijgen zodat je de invloeden van de inflatie niet in je portemonnee voelt. Helaas is dit niet het geval en moet je dus andere manieren vinden om niet in de problemen te komen. Hopelijk heb je flink wat geld gespaard zodat je geen last hebt van de stijgende prijzen. Zelfs als dit niet het geval is, kun je alsnog de hoge inflatie in Nederland overleven. Gebruik deze tips!

Shop in de sale

Dit is het moment om serieuzer aan de slag te gaan als koopjesjager, waarvoor je uiteraard niet naar de vacatures Tilburg hoeft te kijken. Dit betekent ook niet dat je een extreme couponer moet worden, maar eerder dat je meer aandacht kunt besteden aan de aanbiedingen. Gebruik de reclames om te bepalen waar en wanneer je winkelt. Profiteren van beleid voor prijsaanpassingen is een andere slimme manier om te besparen. Het kan betekenen dat je een item dat je nodig hebt kunt scoren met een flinke korting, of dat je een vergoeding krijgt als een recent gekocht item later in de uitverkoop gaat.

Hoe overleef je de hoge inflatie?

Evalueer je bestedingspatroon

Als de hoge inflatie het moeilijk maakt om binnen je budget te blijven, neem dan even de tijd om je cashflow opnieuw te beoordelen en waar het naartoe gaat. Begin met te bepalen of er dingen zijn die je tijdelijk zonder kunt doen om ervoor te zorgen dat essentiële behoeften worden gedekt, zoals huisvesting, boodschappen, transport en nutsvoorzieningen. Voor velen kan deze herbeoordeling ertoe leiden dat niet-essentiële uitgaven zoals uit eten gaan, abonnementsdiensten of lidmaatschappen van een sportschool dringend worden onderbroken. Door deze niet-essentiële kosten te elimineren, kun je het overgebleven geld gebruiken voor de belangrijke kostenposten.

Wees strategisch met sparen

Stijgende prijzen zijn niet het enige negatieve effect van hoge inflatie: het kan ook betekenen dat je minder rente op je spaargeld verdient. Als je je zorgen maakt over de volatiliteit van beleggingen of niet houdt van de variabele tarieven van spaarrekeningen met hoge rente, overweeg dan een Gegarandeerd Beleggingscertificaat. Hiermee is je geld gedurende een bepaalde periode (van enkele maanden tot meerdere jaren) niet beschikbaar, maar de rentevoet staat vast. Hoewel je beleggingsinkomsten tijdens perioden van hoge inflatie kunnen afnemen, zal een Gegarandeerd Beleggingscertificaat rente tegen een consistent tarief opbouwen.

Ga geen nieuwe schulden aan

Hoewel banken de rente op schulden tijdens de pandemie laag hielden in een poging de inflatie te compenseren, hebben ze de tarieven in 2022 verhoogd. Als de rente stijgt, kunnen schulden met variabele rente plotseling meer kosten. Om je in te dekken tegen deze plotselinge stijging, kun je je hypotheek met variabele rente herfinancieren in een lening met vaste rentevoet of creditcardschulden met hoge rente consolideren in een persoonlijke lening met voorspelbare betalingen. Wees daarnaast ook zeker voorzichtig met het aangaan van nieuwe schulden.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer