Care Inn

Intents en Trappaf met 82 andere gebeurtenissen in Oisterwijks Canonboek


Op 26 november verschijnt het boek “Canon van Oisterwijk De ‘Parel van Brabant’ in 82 vensters”.

Het boek is samengesteld door Ellen Brouwers, Anton van Dorp, Marya Hüsstege, Frans Kapteijns, Bob Keasberry en Tineke de Vaal en biedt met mooie foto’s en korte begeleidende teksten een doorkijkje naar 82 bijzondere gebeurtenissen uit Oisterwijks verleden vanaf de prehistorie tot en met 2020.

Enkele van de gebeurtenissen die aan bod komen.

De in 2010 verschenen Canon van Oisterwijk had doorkijkjes naar 54 historische gebeurtenissen. Zij kreeg een plek in het museum De Drie Deuren, ondergebracht in de kelder van de Dorpsherberg te Oisterwijk. Na sluiting daarvan verdween ze in het magazijn van heemkundekring De Kleine Meijerij. Hoog tijd om ze er uit te halen en via deze uitgave weer bereikbaar te maken voor het brede publiek, aangevuld met 28 bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 2011-2020.

Deze Canon belicht op chronologische volgorde een aantal thema’s en momenten uit de geschiedenis van Oisterwijk. Thema’s en momenten die memorabel zijn en samen een beeld schetsen van het ontstaan van Oisterwijk en het leven van zijn inwoners. Wat maakte Oisterwijk tot de plaats die het nu is? De doorkijkjes naar het verleden leveren soms verrassende beelden op. De motteburcht, de pest, bloeiende lakenindustrie, plunderingen, kerkenbouw, de Joodse begraafplaats, KVL, openluchttheater, sigaren- en schoenenindustrie, de Voorste Stroom, Adriaen Poirters, de vrijheidsboom, bossen en vennen, het bezoek van koning Willem-Alexander, Intents en gemeentelijke herindeling zijn maar een paar onderwerpen die de revue passeren. Tevens is in het 96 pagina’s tellende boek een overzicht opgenomen van schrijfwijzen van de naam Oisterwijk door de eeuwen heen en van zegels en wapens.

De kaft van het boek ‘Canon van Oisterwijk’.

Het boek laat je op snelle en aantrekkelijke wijze kennis te maken met de ‘Parel van Brabant’. Burgemeester Hans Janssen zal op 25 november het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De uitgave ‘Canon van Oisterwijk’ (ISBN 978-90-832014-2-9) is voor € 14,95 verkrijgbaar via de website van de uitgever www.kwartiervanoisterwijk.nl, en via de boekhandel.