uitgelicht

Festivalweekend Rebellion en Op z’n Hollands Haaren zonder veel klachten verlopen


Vooropgesteld dat de jonge vrouw die zaterdagavond is overleden een tragische stempel heeft gedrukt op het festivalweekend, en vooral voor de nabestaanden, omstanders en organisatie dit weekend vreselijk was, is het festivalweekend in Haaren zover bekend verder relatief rustig verlopen.

Verschillende DJ’s vermaken het publiek tijdens Rebellion in Haaren (Bron: LOVO).

Vanwege de aangeslagen stemming, heeft de lokale omroep LOVO besloten hun zaterdag opgenomen videobeelden even in de wacht te zetten. Ook de foto’s van de feestende meute die wij hebben ontvangen plaatsen we voorlopig niet uit respect voor de nabestaanden.

Drugs

De politie houdt er rekening mee dat het overlijden van de 18-jarige vrouw uit Gelderland, zaterdagavond tijdens het festival in Haaren (lees hier meer) , verband houdt met drugsgebruik. De organisatie en burgemeester Hans Janssen hebben laten weten dat er zowel in voorbereiding als tijdens het evenement ruim aandacht is voor het voorkomen en bestrijden van drugsgebruik. Janssen: ‘Er zijn afspraken over veiligheid, waaronder de aanpak van drugs en medische inzet. Op het festivalterrein geldt een zero tolerance beleid op het gebied van drugs. Hierop wordt zowel bij de entree als op het terrein door de organisatie gecontroleerd. Medisch getrainde professionals zijn laagdrempelig aanspreekbaar en bieden preventief en proactief (spoed)zorg. Tijdens het evenement wordt door een gemeentelijk team toegezien op de naleving van deze afspraken.’

De beveiliging heeft afgelopen weekend bij meerdere bezoekers kleine hoeveelheden drugs weggenomen, en in een aantal gevallen de politie ingeschakeld vanwege een verdenking van drugshandel; de politie heeft diverse aanhoudingen verricht. Volgens de woordvoerder van Politie is het volledig voorkomen van drugsgebruik op een festival onmogelijk. De kleine pilletjes die worden meegenomen worden door de beveiliging niet altijd gevonden. Een verkeerd geproduceerde drugs of een kleine hoeveelheid van iets wat net te sterk is kan al snel fataal zijn. Ook kunnen onderliggende gezondheidsproblemen bij drugsgebruik boven komen, en is het zeker ook opletten met onverlaten die ongezien iets in een drankje gooien. Voor wie meer wil weten, over drugsgebruik wil praten of advies wil, kan terecht bij de Drugs Infolijn (klik hier).

Geluid en verkeer

Hoewel er enige drukte was rondom het festival, werd het verkeer goed geregeld, en werden ook de werkzaamheden op de N65 in overleg met Rijkswaterstaat aangepast, zodat er geen noemenswaardige opstoppingen zijn geweest. Zoals altijd wel een aantal weggebruikers die de aanwijzingen van borden en verkeersregelaars negeren, en bijvoorbeeld hun jeugd afzetten op plekken waar dat eigenlijk niet de bedoeling is, maar van ernstige verkeersoverlast was geen sprake.

Ook zijn er nauwelijks klachten over geluidsoverlast. Zo staat er bij het officiële meldpunt van de omgevingsdienst geen enkele vermelding uit Haaren. Een enkeling heeft via social media gemeld overlast te ervaren, maar vooralsnog is dat in aantal en aard niet noemenswaardig. Mogelijk speelt hierin mee dat het evenement zaterdag om middernacht en zondag om 23.00 uur werd afgesloten. Het vakkundig richten van het geluid zal zeker ook meehelpen. Tot slot is bekend dat de organisatie in de omgeving veel waardering krijgt, en mensen enig geluid voor lief nemen.