Care Inn

Brandgevaar aanmaakblokjes in Oisterwijk niet weg en burgemeester kent opslaglocatie


Burgemeester Hans Janssen kent de nieuwe opslaglocatie van aanmaakblokjesfabriek Fire-Up, maar heeft dat bij herhaaldelijke vragen van onze redactie niet vermeld.

De productiehal is na de brand in gebruik gebleven (Foto: Toby de Kort).

Uit een artikel van Brabants Dagblad blijkt dat de Oisterwijkse burgemeester die van Goirle heeft geïnformeerd over de opslag van aanmaakblokjes in die gemeente. De producten liggen in een opslaghal van Soetens Warehousing & Logistics te wachten op transport naar de winkels. Volgens de burgemeester van Goirle, die bekend is met de meerdere branden in Oisterwijk, is in die opslag zeker geen brandgevaar. Op zich niet onlogisch, omdat het product daar al klaar is, afgekoeld en gedroogd. ‘Er is geen gevaar voor broei of spontane ontbranding als het gaat om het eindproduct. Dat is ons verzekerd door deskundigen,’ zo laat hij aan het Brabants Dagblad weten.

Geheimzinnig

Als dat inderdaad zo is – er zijn zover bekend nog geen onderzoeken en aanpassingen van het productieproces die de broei en daarmee brand voorkomen – is het brandgevaar nog steeds aanwezig in de fabriek in Oisterwijk. Vragen daarover zijn drie maanden terug kort na de hervatting van de productie, en ook afgelopen week aan zowel gemeente als fabrikant gesteld. Ze bleven onbeantwoord. Ook de vraag over de locatie, aan de woordvoerder van burgemeester Janssen, werd niet beantwoord, ondanks dat hij dit wel weet.

Oisterwijk

De productie is na de brand doorgegaan; in de fabriek in Oisterwijk met opslag elders. Volgens het recente onderzoeksrapport dient de fabrikant te (laten) onderzoeken hoe het product geproduceerd kan worden zonder kans op broei en brand. Ook zijn er vraagtekens gesteld of de brandblusinstallatie (die niet goed was geïnstalleerd) bij een juiste installatie wel voldoende is opgewassen tegen broei in de gestapelde producten. De grote vraag is daarnaast, welke blusinstallatie er momenteel in het overgebleven deel van de Oisterwijkse fabriek aanwezig is. Ook daar is geen antwoord op gekomen; fabrikant en gemeente hullen zich in stilzwijgen.

Zover bekend is er nog steeds kans op broei en brand op de locatie in Oisterwijk.

Klik en lees hier meer berichten over de aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk