Care Inn

Showband Taxandria neemt afscheid van Henk Meeuwis


Afgelopen week ontving Showband Taxandria het droeve bericht, dat Henk Meeuwis is overleden. Hierover schreven zij onderstaande in nagedachtenis:

Henk Meeuwis

Henk Meeuwis is de man die bijna heel Oisterwijk wel kent van aanzien, want ruim 50 jaar lang liep Henk voorop als tambour-maître van Showband Taxandria. Het jongleren met zijn maître-stok was een van zijn handelsmerken.

Na zijn tamboer- en tambour-maître opleiding bij de toenmalige Patriotjes werd Henk begin jaren 60 van de twintigste eeuw hèt gezicht van het Trompetter- en Jachthoornkorps, de latere Showband Taxandria. Tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft hij deze rol met verve vervuld.

Maar Henk was veel meer dan alleen een tambour-maître. Medio jaren 60 ontpopte Henk zich tot een opleider voor de majorettes en later als instructeur voor de color guard. De jaren 80 stonden in het teken van het showgebeuren en onze vereniging kon niet achter blijven. De supervisie kwam in handen van Henk, die zich tevens belastte met de choreografie (het schrijven) en het instuderen van onze shows. Dat dit hem goed afging blijkt wel uit het feit dat de choreografie en showuitvoeringen tijdens concoursen goed werden gewaardeerd. Zo werd er in 1992 te Rhenen tijdens showwedstrijden een 1ste prijs gehaald met promotie naar de kampioensklasse en tijdens deelname aan het Wereld Muziek Concours 1997 kreeg hij met zijn Showband Taxandria een staande ovatie van de ruim 20.000 aanwezige toeschouwers.

Henk was een gedreven man en zijn talenten bleven niet onopgemerkt. Hij werd een veelgevraagd instructeur voor majorettes en showinstructie bij talloze Midden-Brabantse muziekkorpsen, zoals de Brabantband uit St. Oedenrode en St. Joris uit Hoogeloon. Hij schreef talloze choreografieën die hij vervolgens zelf als showinstructeur overbracht op de leden. Hiermee genoot hij een aanzien van nationaal belang.

Daarnaast was Henk jarenlang naast bestuurslid ook mede oprichter van de Stichting “Vrienden van Showband Taxandria”. Deze vriendenclub heeft al diverse malen een financieel steuntje in de rug verstrekt aan de Showband.

De persoonlijke waardering voor Henk Meeuwis blijkt ook uit de diverse onderscheidingen die hij mocht ontvangen, waaronder een K.N.F.-speld voor zijn 25-jarig jubileum als instructeur in 1991; de zilveren legpenning met draagspeld van de Gemeente Oisterwijk in 2000; een onderscheiding als vriend van Sint Nicolaas en een zilveren K.N.F.M.-insigne. In 2010 werd Henk zeer terecht benoemd tot “Lid in de Orde van Oranje Nassau” en uiteraard tot “Lid van verdiensten” van Showband Taxandria.

Laten we afsluiten zoals Henk als tambour-maître elk optreden afsloot, met een: “Op de plaats…rust. Rust.” Rust zacht Henk. Je bent een van de iconen van onze mooie club.

Krystyna, familie, vrienden en bekenden van Henk, heel veel sterkte gewenst met dit grote verlies.

Showband Taxandria