uitgelicht

Bewoners krijgen fietsles op AZC Oisterwijk


Sinds enkele weken wordt er volop gefietst op het terrein van het AZC. Vrijwilliger Peter Smulders is namelijk bezig met het geven van fietsles aan AZC bewoners. Hij geeft op donderdagochtend fietsles aan een groepje Eritrese vrouwen, die hun best doen om het fietsen onder de knie te krijgen. En dat is nog niet zo makkelijk als je dat niet geleerd hebt als kind.

Verkeersles

Peter geeft fietsles op AZC Oisterwijk.

Voor ons is fietsen dagelijkse kost. We fietsen heel wat af in Nederland. Veel vluchtelingen die hier naar Nederland komen kijken hun ogen uit naar als die fietsende Nederlanders. Zelf zijn ze vaak helemaal niet gewend om te fietsen. Daarom ontstond tijdens de Meedoenbalie, een samenwerking tussen het COA en ContourdeTwern, het idee om fietsles te gaan geven aan AZC Bewoners. Vrijwilliger Peter Smulders was meteen enthousiast toen hij benaderd werd door een medewerker van Contour de Twern: “Ik werd door Contour de Twern gevraagd of ik het leuk zou vinden om fietsles te geven aan AZC bewoners. Dat leek mij hartstikke leuk. Ik ben zelf dol op fietsen en vind het een uitdaging om dit te leren aan bewoners die dit nog niet kunnen. Naast het fietsen zelf, wil ik ook met bewoners aan de slag gaan met verkeersles. Wat betekent bijvoorbeeld een stopbord? En wat zijn de verkeersregels hier in Nederland? Dat zijn ook dingen die voor bewoners vaak helemaal nieuw zijn en we willen natuurlijk wel dat AZC bewoners veilig de weg op gaan met een fiets. Het is dus echt heel nuttig vrijwilligerswerk.”

Tweedehands
Het AZC is voor de fietslessen op zoek naar tweedehands fietsen. Heeft u dus een tweedehands fiets in uw berging of garage staan waar u niets meer mee doet? Dan kunt u deze doneren aan het AZC. Dit kunt u tijdens kantoortijden doen bij de receptie van het AZC: Kievitsblekweg 4 in Oisterwijk. Het AZC is ook altijd blij met tweedehands kinderfietsen om kinderen op het AZC te leren fietsen of voor kinderen om mee naar school te gaan. Ook deze kunt u doneren.

 

DTZ logo low