ondernemers

Het KVL Velleke: In het Grieks


Wekelijks publiceren wij een anekdote uit de Velleke’s, het informatieblad van en voor medewerkers van de KVL van 1975 tot en met 1993. Ze zijn zorgvuldig bewaard door voormalig medewerker Bep van den Berk en geschonken aan de Collectie van Ad Wolfs adr. Zn. Stichting behoud cultureel en industrieel erfgoed Moergestel.

Internationaal

Anno 2022 leren wereldse kunstenaars op KVL bij het EKWC het vak;  anno 1977 was het al even bijzonder dat studenten op de KVL kwamen kijken hoe men hier de koeienhuiden tot leer bewerkt. Het bezoek was onderdeel van een reis met leerlingen van de Lycéé Technique Municipal Commercial et Industriel d’Alembert uit Parijs,  een studie in de leer- en schoentechniek, waar ze in Oisterwijk genoeg over konden vertellen.

Grieks

Een deel van de tekst in het Grieks… (Bron Velleke)

Net zo bijzonder, maar onleesbaar voor de gemiddelde Brabander, zijn de teksten in het Grieks. Volgens de introductie gaat het verhaal over ‘de wordingsgeschiedenis van het huidige Griekenland en de beleving van de godsdiensten in die dagen…’  Helaas is er op onze redactie niemand die Grieks spreekt, of leest, maar wie weet is er een lezer die ons daarmee wil helpen?

Klik en lees hier dit Velleke

Klik hier en lees eerdere edities