uitgelicht

Fire Up aanmaakblokjesfabriek komt niet meer terug op afgebrande locatie (Update)


‘Na overleg met de gemeente hebben wij besloten  om het magazijn op een andere locatie te herplaatsen,’ aldus Bogdan Costescu, eigenaar van Fire Up, de aanmaakblokjesfabriek in Oisterwijk.

Directie en pandverhuurder waren maandag aanwezig bij de brand (Foto: Toby de Kort).

In een persbericht laat de firma weten dat alle aandacht nu daags na de alles verwoestende brand uitgaat naar ‘de medewerkers, de klanten, bedrijven in de nabijheid en de lokale inwoners’. Daarbij spreekt het bedrijf dank uit aan de gemeente en hulpdiensten voor hun snelle en professionele wijze waarmee de verspreiding van de ontstane brand werd beperkt, zodat medewerkers en nabijgelegen bedrijven hierdoor zo min als mogelijk geraakt werden.

Het bedrijf is momenteel druk met de zorg voor het personeel en hun werkplek. Over de oorzaak van de brand kan de directeur nog niets zeggen, dat moet nog onderzocht worden. Dit doen ze voordat zij verdere stappen ondernemen. ‘Wat we zeker weten is dat we na overleg met de gemeente besloten hebben om het magazijn op een andere locatie dan Nedervonder 13 op te zetten.’

Voorkomen?

De opslaghal is geheel uitgebrand; resten worden gecontroleerd afgevoerd (Foto: Joris van der Pijll).

De vraag die we hierbij kunnen stellen is – ook dat zal vast en zeker onderzocht worden – of er in het productieproces een werkbare situatie kan worden gecreëerd waarbij voor de toekomst brandontwikkeling is uitgesloten. Immers zal ook op een andere locatie iedere vorm van brand voorkomen moeten worden. Na de herhaaldelijke branden is het draagvlak voor een dergelijke fabriek duidelijk afgenomen en is de maatschappelijke impact van dergelijke grote branden enorm.

Update

Volgens brandexpert Ivo de Hoogen is een brandvrije omstandigheid te realiseren middels bijvoorbeeld Oxyreduct (lees hier meer); bij die toepassing ‘kan überhaupt geen brand ontstaan’, aldus De Hoogen. Het filmpje hieronder geeft een indruk…

Klik en lees hier meer berichten over de aanmaakblokjesfabriek