Care Inn

Aanmaakblokjesfabriek produceert weer en burgemeester Oisterwijk start onderzoek maar er zijn nog veel vragen


Het zal toeval zijn, dat precies vandaag tegelijk drie berichten binnen komen over Fire -Up, wel met enkele verschillen. Een persbericht van de gemeente, een brief van de gemeente aan omliggende bedrijven, en een persbericht van Fire Up, de fabrikant van de aanmaakblokjes.

Onderzoek

Gemeente Oisterwijk laat in een persbericht weten dat burgemeester Hans Janssen opdracht heeft gegeven aan Kappetijn Safety Specialists voor een uitgebreid onderzoek. ‘Het onderzoek gaat in op de actuele vergunningensituatie, de naleving van de voorschriften, de bevindingen bij controles en de feitelijke invulling voorafgaand aan en ten tijde van de brand. Daarnaast wordt een analyse gemaakt van de oorzaak van de brand en van het verloop van de incidentenbestrijding. Ook wordt het onderzoeksbedrijf gevraagd een oordeel te geven over de houdbaarheid van de vergunning op de huidige locatie of voorwaarden die daarvoor nodig zijn.’ Het onafhankelijk onderzoek moet uiterlijk 1 september opgeleverd worden.

Brief

Naastgelegen bedrijfspanden (rechts) worden bedreigd door uitslaande vlammen (Foto: Toby de Kort).

Omliggende bedrijven hebben hierover een brief ontvangen met daarin aanvullend dat Fire Up ‘op zoek gaat naar een andere locatie voor het magazijn. Momenteel worden geen producten meer opgeslagen. We monitoren de situatie bij het bedrijf met grote regelmaat… ‘ Via een advocaat hebben omliggende bedrijven eerder verzocht vanwege het ernstige gevaar de productie per direct te staken. Daar is zo blijkt geen gehoor aan gegeven.

Hoe dan?

Ondanks dat de gemeente aangeeft dat Fire Up nog op zoek gaat naar opslagruimte en er volgens gemeente geen opslag plaats vindt op de huidige locatie, laat de fabrikant echter weten: ‘De productie wordt weer opgestart… .. gereed product wordt niet meer opgeslagen maar dagelijks afgevoerd.’ Grote vraag is waar naartoe? Daarover geeft de eigenaar van Fire Up geen informatie.

Veilig?

Kregen we eerder deze week op onze vragen aan de gemeente en de fabrikant geen antwoord; nu wil het ‘toeval’ dat alle drie deze brieven/ berichten vanmiddag werden ontvangen. Vraag blijft echter ook nu nog hoe veilig de productie is, die nog steeds op dezelfde locatie plaats vindt. Ook is de vraag of in het gereed product, in afwachting van transport, geen brand kan ontstaan? En de opslag elders, is die wel veilig?

Daarop nog geen reactie…

Lees hier meer berichten over de aanmaakblokjesfabriek