Care Inn

Nieuw nummer Heemkundekring Kleine Meijerij Oisterwijk


Het nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van de redactie waarin zij reflecteert op 75 jaargangen van haar “clubblad” dat in de loop der jaren tot een fraai en kleurrijk periodiek uitgroeide. Dat de ontwikkeling vanaf het begin tot het huidige blad niet zonder slag of stoot is verlopen wordt hierin duidelijk gemaakt.

Gemeentelijk monument George Perklaan 1-3. In huize Sonnevanck verbleef de familie Larsen van 1924 tot 1939. (coll. Irene Maris)

Dit nieuwe en zoals gebruikelijk rijk geïllustreerde nummer bevat onder andere een artikel van Jan van Leest. Hij brengt in zijn artikel de schoenfabriek van Larsen onder de aandacht. Dit bedrijf was ooit actief aan de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Een intrigerende bedrijfs- en familiegeschiedenis!

De Kerkhovense molen is het onderwerp van een kort artikel van Paul Terwindt. Door een scheur in de molenas stond de molen de afgelopen maanden steeds stil. Hoe werd die gerepareerd?

De afgelopen tijd is er vaak sprake geweest van overvloedige regenval, met de daarbij behorende overlast. Dat wateroverlast niet van vandaag of gisteren, maar daarentegen van alle tijden is, wordt aangetoond in een bijdrage van Anton van Dorp. Als illustratie onder meer de ondergelopen Burgemeester Canterslaan ter hoogte van Lange Weide en de ondergelopen weilanden in de driehoek Hoog Heukelom.

Als slot van deze nieuwe aflevering geeft Koos Vermuë een inkijk in de gebeurtenissen rondom de bevrijding van het deel van Oisterwijk dat de naam Kerkhoven draagt, waarbij verschillende families zoals Wolfs, Hartveld, Pijnenburg en Van den Koedijk, die daar destijds woonden, ten tonele worden gebracht.

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .