Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Operette ‘Der Bettelstudent’ – Oisterwijk 1986 – ‘Trinklied’


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Het affiche voor de Operetteproductie ‘Der Bettelstudent’ in 1986 (Bron: Bouwens Video Producties)

Op deze plek het ‘Trinklied’ uit de operette ‘Der Bettelstudent. De totale film is hier te vinden:

Operette ‘Der Bettelstudent’ – Oisterwijk 1986

Ad Couwenberg was ’n groot liefhebber van het operettegenre. Dat uitte zich in bezoek aan talloze uitvoeringen van andere gezelschappen maar ook in het zélf actief deelnemen binnen de Oisterwijkse Operettevereniging. Eerst in het ensemble maar later ook bestuurlijk, als secretaris van de Stichting waar ook PR, Acquisitie én invulling programmaboek op zijn schouders rustte.

Ad kon met moeite spullen wegdoen waar hij goede herinneringen aan koesterde. Uit die verzameling komt onder andere een der eerste video-opnames die het operettegezelschap van ’n productie liet maken. Eén camera, één standpunt en apparatuur van ’n kleine veertig jaren terug leverden niet de ultieme beeldkwaliteit die we tegenwoordig zo gewend zijn. Maar, wen er ’n moment aan en gun jezelf ’n uitgebreide blik op wat deze Oisterwijkse groep in haar mars had!

De operette ‘De Bettelstudent’ van Carl Millöcker was ten tijde van deze uitvoeringen door de Oisterwijkse Operettevereniging al meer dan honderd jaren terug geschreven. Het getuigt van muzikale kwaliteit als nog altijd wordt teruggegrepen op dit materiaal.

In het jaar waar deze film geschoten werd -1986- bestond het Oisterwijkse Natuurtheater 50 jaren. Om dat te gedenken wilde men flink uitpakken met ’n titel die meer dan positief in de herinnering lag. ‘Der Bettelstudent’ was in 1960 en 1969 met groot succes ten tonele gevoerd en met liet het oog opnieuw op deze operette vallen.

De Oisterwijkse Operettevereniging trad in het voetlicht vanaf 1931 en startte in 1956 met het bespelen van het Natuurtheater. In 1999 viel het doek definitief voor deze vaste bespeler van het Oisterwijkse Openluchttheater. Maar, zoals gezegd, door de verzameling van Ad Couwenberg kunnen we nog altijd getuige zijn van hun enthousiasme en prestaties!

Ook de producties uit 1985, 1989, 1990, 1991, 1996 en 1999 zijn op BeeldbankOisterwijk te vinden.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk